Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan yeni düzenleme kapsamında iş anlaşmalarının da döviz üzerinden yapılması yasaklandı. Ancak turizm sektöründe bu durum karmaşaya neden oldu. Özellikle konaklama sektörü seyahat acenteleri ile yaptığı anlaşmaları döviz üzerinden yapıyor. Bu durumda anlaşmaların ne tür durumları kapsayacağı ve düzenlemenin etkilerinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor. 

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Konuya ilişkin Gerçek Alanya Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Alanya Turistik işletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, “Karar bir anda geldi. Bakanlık ile görüşmelerimiz sürüyor. Karar olumlu ancak kapsamlarını net şekilde anlamamız gerek. Biz anlaşmalarımızı döviz ile yapıyoruz. Seyahat acentesinin merkezi yurt dışında ise sanıyorum sorun olmayacak ancak yurt dışındaki tur operatörlerinin buradaki partnerleri ile yapılacak anlaşmalarda durum nasıl olacak biz de henüz bilmiyoruz. Konuyla ilgili kararın detaylı incelemesinin ardından konuyu değerlendirebiliriz” Dedi. 

“İHRACATI KAPSAMIYOR”

Myplanet Tour Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu da konuya ilişkin görüşlerini paylaştı. Çavuşoğlu, “İş anlaşmalarının TL ile yapılması ihracatçıları kapsamıyor. Biz otellerle yaptığımız anlaşmaların parasını yurt dışındaki tur operatörlerinden alıyoruz.  Dolayısı ile otel anlaşmalarını kapsayacağını düşünmüyorum. Ancak turizmin kendi içimizde olan kolları yani bot turu, safari turu gibi anlaşmaları kapsıyor.” Şeklinde konuştu. 

“MALİYET TL OLMALI”

Skal Alanya Başkanı ve jip safari turu işletmecisi Mehmet Nedanlı ise konuya farklı bir bakış açısı ile yaklaştı. Nedanlı, “kira ve alım satım anlaşmalarının TL olmasını destekliyorum. Ancak turizm global bir sektör bu sektörde zorluklar yaşanabilir. Biz tl ile anlaşmalar yapalım ama bizim kullandığımız araçların parçaları döviz bazında geliyor, yakıt döviz bazında artıyor. Bu durumda maliyetlerin de TL şeklinde olması gerek. Aksi takdirde anlaşmalar enflasyon oranına göre yapılacaktır” dedi. (Haber Merkezi)