ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, merkez üssü Halepçe'nin 32 kilometre güneybatısı olan depremin, yerin 33,9 kilometre derinliğinde meydana geldiğini duyurdu.

Deprem Türkiye ile birlikte İran, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de hissedildi.

Gelen ilk bilgilere göre; İran'da 6, Kuzey Irak'ta ise 4 kişi hayatını kaybetti. 225 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen depren Türkiye'den de hissedildi. 7, 3 büyüklüğündeki deprem Süleymaniye'deki 8 köyde hasara yol açtı. Depremin ardından ülke genelindeki camilerde sela okundu.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Gelen ilk bilgilere göre; İran'da 6, Kuzey Irak'ta ise 4 kişi hayatını kaybetti. 225 kişinin ise yaralandığı bildirildi. 

TÜRKİYE'DE KORKUYA NEDEN OLDU

Deprem, Diyarbakır, Mardin, Batman, Hakkari'de de korkuya neden oldu.

Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı.

AKDAĞ: EKİPLERİMİZ HAZIRLIĞA BAŞLADI

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ Irak'taki depreme ilişkin yaptığı açıklamada: "Biz yardıma hazırız. Yardım talebini bekliyoruz. Türkiye'de herhangi bir ilimizde yıkım veya hasar meydana gelmedi." dedi. 

AFAD BAŞKANI: YARDIM TALEBİ BEKLİYORUZ

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu yaptığı açıklamada Irak makamlarından yardım talebini beklediklerini söyledi. Güllüoğlu Türkiye'den ise herhangi bir hasar bilgisi gelmediğini kaydetti. 

SAĞLIK BAKANI DEMİRCAN: HAZIRLIĞIMIZI YAPTIK

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Irak'ta meydana gelen depreme ilişkin, "Kuzey Irak'tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz." dedi.

SINIR HATTINDAKİ HASTANELERE UYARI

Sağlık Bakanlığı sınır hattındaki şehirlerdeki hastaneleri her türlü acil müdahaleye karşı hazır olmaları için uyardı. Hastaneler acil müdahale ve diğer konular için teyakkuz halinde. UMKE ekipleri de muhtemel müdahale ve kurtarma çalışmaları için hazır bekliyor.

Cizre Devlet Hastanesi acil servinin kısa süreliğine tedbir  amaçlı boşaltıldı.
Mardin'de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, "Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum" dedi. 

Deprem Hakkari’nin Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli ilçesinden de hissedildi. Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, depremde can ve mal kaybının olmadığını belirterek, depremin merkez üssüsün Irak’ın Süleymaniye kenti olduğunu söyledi.

İRAN VE AZERBAYCAN'DAN DA HİSSEDİLDİ

Deprem İran’ın Kirmanşah ve batı Azerbayncan eyaletlerine bağlı şehirlerde de hissedildi.
Depremin ardından 4.9 ve 4 büyüklüğünde artçı sarsıntılar paniğe neden oldu. Yetkililer ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz net bir açıklama yapmadı.

TÜRK KIZILAYI'NDAN AÇIKLAMA

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Irak'ta meydana  gelen 7,2'lik depremin ardından Erbil'deki Türk Kızılayı ekibinin bölgeye hareket  ettiğini, öncü bir araç ve müdahale ekibinin de karayoluyla Türkiye'den yola  çıktığını bildirdi.  Kınık, "Erbil'deki ekibimiz bölgeye hareket etti. Öncü bir araç  ve müdahale ekibimiz de karayoluyla Türkiye'den yola çıktı. Gelişmeleri yakından  takip ediyoruz." dedi.

Türk Kızılayı ayrıca depremden dakikalar sonra Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen ve ülkemizde de hissedilen deprem sonrası ekiplerimiz bölgeye sevkedilmiştir" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR'DAN 30 KİŞİLİK EKİP BÖLGEYE GİTTİ

Bu arada, Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, bölgeye gönderildi. 

Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 30 personelinden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na hareket etti. 

Bölgedeki diğer illerden de yardım ekiplerinin gönderilmeye hazır bekletildiği belirtildi.

PROF. PINAR: BİZİM FAYLARI ETKİMESİNİ BEKLEMİYORUZ

Prof. Ali Pınar yaptığı açıklamada “ Arap Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu bu deprem  gerçekleşti. Söz konusu fayın her yıl 20-25 milimetrelik kayması olur. Bölge için sürpriz değil aslında. Dağ bölgesinde oluşan sismik enerji böylece ortaya çıkıyor. Bölgede yıllardır bir deprem hareketi yok dolayısıyla uzun süreden beri sismik enerji birikimi var. Dağlık bölgede meydana gelmiş olması hasarı azaltacaktır. Güneydoğu’daki faylara 300-400 km uzaklıkta. Dolayısıyla bizim fayları etkimesini beklemiyoruz." dedi. 

Prof. Ali Pınar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremin sebebi Arap fayındaki hareketler... Petrol arama faaliyetlerinin depremi tetiklemesi beklenemez. Bu büyüklükteki deprem ancak levha hareketiyle olur. Bu tür depremler petrol kapanlarını parçalar. Böylece petrol alanları küçülür. Yani petrol aramaları depreme değil deprem petrole etki eder."

 

AJANSLAR