Dedikodu yapmak adına gıybet dendiğinden beri daha bir sevimli geliyor hepimize. Çevremize rahatça gıybet yapmak için arkadaşlarla toplandığımızı söylüyor, Whatsapp gruplarımızın adını mutlaka gıybetli bir şeyler veriyoruz. Arada bir hayata tat kattığı gerçeğiyle birlikte, fazlası aslında oldukça zarar.
Kendi hayatınızdan çok başkalarının hayatlarını düşünürsünüz
Gıybet yapmak başkalarının hakkında konuşmaktır. Bu sebeple durduk yere sizinle hiç alakası olmayan durumlarda ve konularda bulursunuz kendinizi. Bu konu hakkında da o kadar çok konuşunca bir bakarsınız hayatın o durumdan ibaret olmuş. Kendi hayatınızda neler olup bitiyor umrunuzda değil. Bu nedenle başkalarının hayatlarında neler olup bittiğine baktığınız kadar durup kendi hayatınız hakkında da düşünmelisiniz. İnanın size yararı çok daha büyük.

 Dedikodunun negatif etkisine kapılırsınız
Dedikodu kötücül olmadığı sürece sorun yok. Zaten çoğu insan da kötülük yapmak için değil, zaman geçirmek için yapıyor. Ancak yine de negatif bir etkisi olduğunu kabul etmek lazım. Çünkü dedikodusu yapılan kişinin yüzüne söylenmesi gereken birçok şeyi onun arkasından konuşuyorsunuz. Bu da ister istemez vicdanınızı rahatsız eder ve sizi negatif olarak etkiler.

Muhabbetleriniz kalitesizleşir
Önceleri eğlenmek için yaptığınız dedikodular bir süre sonra tüm muhabbetinizi ele geçirir. Dedikodunun garip bir adrenalini vardır çünkü. Bir süre sonra da bu adrenalinin bağımlısı olursunuz. Başka muhabbetler size keyif vermediğinden konu hep aynı yerde döner dolaşır. O kadar çok konuşulmuştur ki yeni bir şey de söylenemez. Muhabbetiniz ister istemez kalitesizleşir.

Alışkanlık yapar
Bahsettiğimiz gibi dedikodu alışkanlık yapar. Bir süre sonra kendi kendinizin bile dedikodusunu yapar hale gelirsiniz. Her muhabbette her ortamda birileri hakkında bir şeyler söylemekten kendinizi alamazsınız. Aslında durumun kendiniz de farkına varır ve uzak durmaya çalışırsınız ancak tüm arkadaşlar olarak buna öyle bir alışmışsınızdır ki sanki gıybet yapmasanız hayat anlamsız bir yer haline gelir gibi hissedersiniz.
 Arayı açar
Dedikodu alışkanlık yapınca birlikte dedikodu yaptığınız arkadaşınızın bile dedikodusunu yaparsınız. Grupta biri olmayınca onu gömersiniz, diğeri olmayınca onu. Bir süre sonra herkes bu durumun farkına varır. İster istemez ara açılır, arkadaşlıkların arasına soru işaretleri girer. Bu nedenle tadında bırakın, gıybet sınırlarını aşmayın.