Berker Pakna-Özel Haber

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu, Türk turizminin içinde bulunduğu son durum ve Türkiye tanıtımının nasıl yapılacağı konularında, son derece çarpıcı açıklamalar yaptı.

GEÇEN SENEYİ ARAYABİLİRİZ

Sözlerine turizmin içinde bulunduğu kötü duruma değinerek başlayan Çavuşoğlu, “Maalesef turizm şu anda içler acısı durumda. Geçen yıl en kötü sezonlardan birini geçirmemize rağmen, bu yıl sanırım geçen yılı bile arayacak duruma geleceğiz. Eğer acil önlemler alınmazsa bu sezon Türk turizmi tarihin en kötü sezonunu yaşayabilir” dedi.

ALMANYA VE İSKANDİNAVYA SIFIRA İNDİ

Alanya’nın en önemli pazarları durumunda olan Alman ve İskandinav pazarının büyük düşüşte olduğunu ifade eden Suat Çavuşoğlu, “Biliyorsunuz ki, Alanya’nın en önemli iki pazarı, İskandinavya ve Almanya. Şu anda Almanya pazarı sıfır noktasına geldi. İskandinav pazarında da büyük düşüş var. Çok kısa bir zaman önce, Gazipaşa’ya inecek iki uçak iptal oldu. Antalya’ya ancak 40 İskandinav indirebildik” diye konuştu.

TÜRKİYE TANINIYOR

Türkiye’nin dünyada tanınan bir ülke olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, “Türkiye ve tatil bölgelerimiz öyle veya böyle dünyada tanınıyor. Ama yurt dışı basını ciddi anlamda, Türkiye için kara propaganda yapıyor. Dışarıdan ülkemiz sıfır güvenlik bir ülke gibi duruyor. Bu imajın mutlaka değiştirilmesi lazım. Çalışmaların imaj düzeltmeye yönelik olması öncelikli olmalı” dedi.

REKLAM GEREKSİZ ÖNEMLİ OLAN HABER

İmaj çalışmalarının hangi yönde olması gerektiğini sorduğumuz Çavuşoğlu reklamın değil haberin önemli olduğu vurgusu yaptı. Çavuşoğlu sözlerine, “Alanya ve Türkiye turizm için tanıtım çalışmalarına 50-60 Milyon Dolar ayırıyor. Bence yanlış yapılıyor. Çünkü Türkiye’nin reklama ihtiyacı yok. Zaten dünyanın her köşesinde Türkiye tanınıyor. Yapılması gereken reklam değil, yapılması gereken, yurt dışındaki önemli tirajlı gazetelerde Türkiye’nin güvenli olduğuna dair haberler yaptırabilmek. Peki bunu nasıl yapacağız? Yöntem çok basit. Konsoloslar ve turizm ateşeleri aracılığıyla, yurt dışındaki önemli gazetelerin turizm yazarlarıyla iletişime geçilip onları Türkiye’ye, Alanya’ya davet edip ağırlamalıyız. Onlara buranın güvenli olduğunu yerinde anlatmalıyız” diyerek devam etti.

RAPORU BAKANA SUNDUK

Bu konuda bizzat kendi hazırladığı raporu iki kez Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Ben turizm yazarlarının ve gazetecilerin Alanya’da ağırlanmasıyla ilgili hazırladığım raporların birini bizzat, birini de Başaran Ulusoy aracılığıyla, Çavuşoğlu’na ve Turizm Baskanlığı’na ulaştırdım. Eğer bu konuya eğilim olursa ve yabancı turizm yazarları Alanya’da ve Türkiye’nin diğer turizm bölgelerinde ağırlanarak, kendi köşelerinde Türkiye için olumlu ve tatile teşvik edici hususları yazmaları sağlanırsa, bu tanıtıma ayrılan paradan çok daha az bir maliyetle, Türk turizminin kurtulmasına büyük katkı sağlayacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.