Büyükşehir Belediyesi, 2018 yazının sineksiz geçmesi için çalışmalarına devam ediyor. Sivrisinek ve haşereyle mücadelede en doğru dönem olan larva döneminde yoğunlaşan çalışmalar için kent merkezi ve ilçelerde bin 120 kişilik ekip kuruldu. Çevre Sağlığı Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri fosseptikler, bataklıklar, kanallar, mazgallar, durgun sular ve kapalı alanlarda aralıksız ilaçlama yapıyor. Bin 120 personel, 30 pikap, 22 hizmet aracı ve 10 minibüs ile yürütülen mücadele kapsamında bodrumlar, fosseptikler, bataklıklar, akışı yavaş olan arklar, bodrumlar, asansör boşlukları, sığınaklar, rögarlar periyodik olarak ilaçlanıyor. Sineklerin üreme alanı olan gelişi güzel bırakılan araba lastikleri de ekipler tarafından toplanıyor. Karada, durgun sularda sivrisineğe karşı mücadele verilirken, denizden de tekneyle falezlerdeki larvaya karşı ilaçlama yapılıyor.


BİYOLOJİK MÜCADELE

Her türlü imkanı kullanan ekipler kimyasal mücadelenin yanında biyolojik mücadele de yürütülüyor. Sulama havuzlarına, göletlere, bataklıklara ve tarımsal amaçlı kuyulara sivrisinek larvalarıyla beslenen Gambusia Affinis türü balıklardan bırakıyor. Sıcak ya da soğuk sularda kolaylıkla yaşayabilen balık, sivrisinekle mücadelede en etkin yöntemlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Çevre Sağlığı ekipleri, vektörel mücadeleyi entegre bir program çerçevesinde biyolojik, kimyasal ve kültürel olarak yürütüyor. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı insektisit ve larvasit ilaçların kullanıldığı mücadelede, halktan gelen şikayetler de değerlendiriliyor. Büyükşehir ekipleri, yaz aylarında da açık mekanlarda sisleme yöntemi uyguluyor.