CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Varlık Fonu’na geçen kurumların ilan ve reklam harcamalarını TBMM’ye taşıyarak, “Varlık Fonu, ‘yandaş basına’ ne kadar kaynak sağladı? Kamu olanaklarının belli basın kuruluşlarının desteklenmesi, bazı basın kuruluşlarının da cezalandırılması için kullanıldığı algısı, basın özgürlüğü ile bağdaşır bir durum değildir” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, kamu kurumlarının ilan ve reklamlarının dağıtımında ayrımcılık yapıldığı, eleştirel haberlere yer veren basın kuruluşlarına ilan ve reklam verilmediğine dikkat çekti.  Türkiye Varlık Fonu bünyesine geçen kamu kurumlarının reklam ve ilanlarının dağıtımıyla ilgili de  benzer şikayetler geldiğini kaydeden Budak, “Kamu olanaklarının belli basın kuruluşlarının desteklenmesi, bazı basın kuruluşlarının da cezalandırılması için kullanıldığı algısı, basın özgürlüğü ile bağdaşır bir durum değildir” dedi.

Türk Hava Yolları A.Ş. uçakları ve havalimanlarına alınacak gazetelerin listesi nasıl belirlendiği konusunda bilgi isteyen Budak, “Başbakanlıktan alınacak gazetelere ilişkin bir liste gönderilmekte midir? Türk Hava Yolları uçaklara hangi gazeteleri almaktadır? Hangi gazeteden kaç adet alınmaktadır ve bir aylık gazete bedeli ne kadardır?  Türk Hava Yolları ile kamu kurumlarına alınacak gazeteler listesine, eleştirel haberlere yer veren gazetelerin de alınması sağlanacak mıdır? Vatandaşların bu konudaki talepleri dikkate alınacak mıdır?” diye sordu. Budak şöyle devam etti:

VARLIK FONU YANDAŞAM MI ÇALIŞIYOR?”

“Türkiye Varlık Fonu bünyesine geçen kamu kurum ve kuruluşları ile Hazine payı bulunan kuruluşların, devir işleminden sonra yaptıkları ilan ve reklam harcamaları ayrı ayrı ne kadardır? Söz konusu kurum ve kuruluşlar,  reklam ve ilanlar için hangi görsel ve yazılı basın kuruluşuna ne kadar ödeme yapmıştır?  Kamu olanaklarının, kamuoyunda ‘yandaş basın’ olarak adlandırılan basın kuruluşlarının desteklenmesi, bazılarının da cezalandırılması için kullanıldığı tespitleri karşısında bir adım atacak mısınız? Kamunun reklam ve ilan dağıtımında objektif ölçütlerin geçerli olduğu bir sistemin kurulması sağlanacak mıdır?” 

Editör: TE Bilisim