İnternet üzerinden kullanılan bir para birimi olan Bitcoin, 4 haziran 2014 tarihi itibari ile 8.2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.

Küresel dünyada Amerikan doları hariç tüm para birimlerinin üretilebilmesi için devletler basacakları kadar değerli maden ya da taş olarak kasalarında tutarlar.

Bitcoin’in karşılığı ise bilgisayar sunucularında saklanan karışık algoritmalardır.

Her hangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoin bir torent ağına bağlı biçimde noktadan noktaya hareket eder bir özellik gösterirler. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktaya anında ulaşır ve diğer sahibine iletilir.

Böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı anında kayıtlara geçer.

Bu şekilde tutulan kayıtlar ise block adı verilen yapıların içinde yer alır.

Her bir block üzerinde yüksek işlem gerektiren bir H uygulaması uygulanarak belli bir sıfır sayısının olduğu bir sayı algoritması bulunması istenmektedir.

Yaklaşık 10 dakikada 1’e tekamül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 25 bitcoin ödül olarak verilir. Böylece bitcoinler emisyona sürülmüş olur.

Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir yarıya düşürülür. Para yaratma işlemine madencilik denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları genellikle ekran kartları üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere “madenci” denilmektedir.

Sistemin ilk bloğunun adı “genesis block” olarak isimlendirilmiştir ve 4 ocak 2009’da üretilmiştir. Bunun gibi bloktaki ilk işlem özel bir işlemdir ve yeni para bloğu yaratan tarafından başlatılır. Bu, ağa madencilerin katılmaları için bir teşvik sistemidir, bu sayede parayı basacak merkezi bir otoriteye sahip olmayan sisteme, para, istenildiği gibi dağıtık olarak girebilmektedir. Madenciler bu şekilde, hem sisteme yeni bitcoinler üretip sürerek hem de bekleyen işlemleri gerçekleştirme hizmetleri karşılığında sistemden bitcoin alarak kazanç sağlamaktadırlar. Yeni paranın sisteme düzenli olarak eklenmesi altın madencilerinin altın bularak dolaşıma sokmalarına benzetilmektedir, madencilik ismi de buradan gelmektedir. Mevcut süreçte madenciler, her yıl dolaşıma girecek olan bitcoin miktarını azalan ve öngörülebilir bir oranla üretmeye devam etmektedirler. Sistemde, toplamda 21 milyon bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar üretim devam edecektir, ardından üretim süreci duracak ve madenciler sadece işlem masrafları üzerinden desteklenmeye devam edilecektir.

Uzmanlara göre bu para birimini satın almak için ilk önce sanal bir cüzdan açmak gerekiyor. Çünkü her şeyden önce biriktirdiğiniz değerleri koyabileceğiniz bir saklama alanı olmadı. İnternet ortamında kişisel saklama alanlarına wallet adı veriliyor. Yani her bitcoin kullanıcısının wallet isimli bir cüzdanı bulunmakta.

Bitcoin para birimini satan birden fazla platform bulunmakta. Güvenirliği kanıtlanmış bu platformlara sadece internet aracılığı ile ulaşabiliyorsunuz.

Bitcoin'in Yaratıcısı Kim ?

Bitcoinin yaratıcısının kim olduğu hakkındaysa pek çok teori vardır.

Bitcoin Elon Musk tarafından oluşturuldu iddiası ortalığı karıştırdı. Elon Musk denildiği zaman insanların aklına bir çok şey geliyor. Peki otomobil sektöründen uzay sanayisine varana kadar birçok alanda faaliyet gösteren Elon Musk, Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto olabilir mi? Eski bir SpaceX stajyeri tarafından ortaya atılan bu iddia ve bu iddianın kaynaklarına gelin hep beraber yakından bakalım.

satoshi-nakamoto.png

Son dönemlerde popülerliğini gittikçe arttıran ve 10.000 dolara yaklaşan Bitcoin, artık herkesin bildiği gibi bir kripto para. Satoshi Nakamoto tarafından icat edilen kripto para, 2008 yılında deneysel olarak başlatılmıştır. Kim olduğu bilinmeyen Satoshi Nakamoto’nun şu ana kadar Nick Szabo, Dorian Nakamoto, Hal Finney, Craig Steven Wright isimlerinden birisi olduğu düşünülüyordu. Ancak Crypto Coins News’in haberine göre Yale Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuyan ve SpaceX’te staj yapan Sahil Gupta bu isimlerin arasına bir yenisini daha ekledi: Elon Musk! Gupta’ya göre Bitcoin Elon Musk tarafından oluşturulmuş olabilir. Bu iddiasını ise Gupta şöyle açıklıyor;

elon-musk.jpg

1. Teknik Yeterlilikler: Bitcoin’in tıpkı Elon Musk’ın SpaceX’te sıklıkla kullandığı C++ program diline yetkinliği olan birisi tarafından oluşturmuş olması.

2. Küresel sorunları çözmeye yönelik tutkusu: Bitcoin daha öncede dediğimiz gibi 2008 yılında ortaya çıktı. Küresel bir finansal krizin olduğu dönemde ortaya çıkan Bitcoin, bankaların müdahelesi olmaksızın para üretme fikrine en uygun zamanda piyasaya sürüldü.

3. Bitcoin hakkında yorum yapmaması: Herkesin gündeminde olan Bitcoin hakkında yorum yapmayan Musk, aksine kendisine gelen bir soruda oldukça ilginç bir cevap verdi. Kripto paralar hakkında sorulan soruya “Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu anlaşıldığına göre konu kapandı demektir.” şeklinde cevap vermedi Gupta’nın iddiasını güçlendirdi.

4. Elon Musk’ın paraya ihtiyacının olmaması: Bitcoin’in değeri 2016 Haziran ayında 719 dolar iken, Satoshi’nin 700 milyon dolar değerinde Bitcoin’e sahip olduğu düşünülüyordu. Şimdiki değerine baktığımızda ise 8 milyar dolardan fazla bir miktar ortaya çıkıyor. Buda Elon Musk’ın sahip olduğu düşünülen 19,7 milyar dolar servetinin yarısından az.

5. Paypal: Musk’ın eBay’e satmış olduğu dijital para konseptinin öncülerinden olan PayPal’da yine bu iddiayı güçlendiren bir başka detay. Musk’ın rekabet yasağına tabi olduğu için Bitcoin’deki rolü hakkında sessiz kaldığını iddia ediyor.

paypal.png

Ayrıca Gupta Elon Musk’ın Bitcoin’i gelecekte Mars’ta kullanmak üzere icat ettiğini iddia etti.

Toparlamak gerekirse Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği halen bilinmiyor ancak detaylara bakıldığı zaman bu kişinin Elon Musk olması mümkün gözüküyor.

Bir başka iddiada bir iş adamından geldi. Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını duyurdu. Bitcoin’in önde gelen kullanıcıları ve sanal parayı geliştiren yazılımcılar da Craig Wright’ın Bitcoin’i bulan kişi olduğunu teyit ediyor. BBC’nin haberine göre Craig Wright kimliğini açıklarken, Bitcoin’in yaratıcısına ait olduğu bilinen Bitcoinlere dair teknik verileri de paylaştı ve böylece sanal paranın yaratıcısı olduğunu da kanıtlamış oldu. Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, BBC’ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi. Craig Wright, kimliğini açıklayarak Bitcoin’in mucidinin kim olduğu tartışmalarına bir son vermek istediğini ifade etti.

craig-wright.png

Bitcoin’in yüzü olmak istemediğini ifade eden Craig Wright, “Kimliğimi açıkladım çünkü son zamanlarda üstümde giderek artan bir baskı vardı. Sevdiğim insanların da aslı olmayan dedikodulardan olumsuz etkilenmesini istemedim” diyor. Yetkililer Wright’in kimliğini devam eden bir vergi soruşturması yüzünden açıkladığını belirtti. Medyanın önüne kim atılırsa atılsan bu denli büyük bir organizasyonun ardından tek bir kişi değil gizli bir el olduğu da aşikardır. Bu sanal para biriminin bağlı olduğu bir güç veya merkez bulunmadığı için fiyatını tamamen arz ve talep koşulları belirliyor. Normal ekonomi şartlarında olduğu gibi talep artınca fiyat yükselirken, talep azalınca fiyat düşüyor.

Fiyata etki eden bir diğer etkende madencilere ödül olarak verilen bitcoin sayısının her defasında düşürülmesi. Çoğu zaman yasal olmayan alışverişler içinde kullanılan bitcoin için En büyük Bitcoin satın alma platformlarından biri olan Coinbase’e kullanıcı bilgilerini paylaşması için ABD mahkemesi tarafından resmi istek gönderildi. Söz konusu karar bu servisi kullanarak 2013 – 2015 yılları arası 20 bin dolar üzeri işlem yapan kullanıcıları kapsıyor. Bitcoin ayrıca çok tehlikeli bir silah olarakta kullanılabilir.

Her han gibi bir ülkenin mal varlıklarını satın alarak hiçbir denetime takılmaksızın bitcoine çevirerek saatler içerisinde ülke dışına çıkarılabilir. Böylece hedef ülkenin ekonomisi bir anda yok olu.r Aynı şekilde vergi kaçakçıları ve kara para aklamak içinde her türlü denetimden uzak olan bitcoin bulunmaz bir nimettir. Ancak, bu sana para birimi son yıllarda ciddi bir düşüş yaşamış olsa da, tekrar yükselişe geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Dijital varlık stratejisi yürüten BKCM’nin CEO’su Brian Kelly “Hareket perakende kullanıma dayalı görünüyor” dedi. CNBC’nin Global CFO Konseyi baş mali görevlileri arasında yapılan bir ankette 43 katılımcının yüzde 27.9’u bitcoin’in “gerçekçi ama bir balon” olduğunu düşünürken, yüzde 27.9’u kriptokrasinin “dolandırıcılık” olduğunu düşündü. Yöneticilerin sadece yüzde 14’ü bitcoin için “gerçek ve daha da yükseliyor” dedi. Bitcoin 9 bin dolar ile rekor kırdıktan saatler sonra 9 bin 600 dolara yükseldi.

francois-r.-velde.jpgBazı ekonomistler bitcoin’e olumlu yaklaşırken bazıları şüpheyle bakmaktadır. Chicago Fed’in kıdemli ekonomislerinden olan François R. Velde, bitcoin’i “dijital para oluşturmanın zarif bir yöntemi” olarak tanımlamıştır.Paul Krugman ve Brad DeLong bitcoin üzerinde neden kararlı olması gerektiği ve taban değerini sorguladıklarında hatalar bulmuşlardır. Ekonomist John Quiggin, bitcoin’i “verimli pazar hipotezinin son karışıklığı” olarak eleştirdi.” PayPal Başkanı David A. Marcus, bitcoin’i “birikimleri koymak için mükemmel bir yer” olarak adlandırıyor ancak değerindeki dengesizlik azalana kadar bir parabirimi olamayacağını iddia etmiştir. Bill Gates, Bill Gates, Bloomberg LP’ye verdiği röportajda bir yerden bir yere para taşıma maliyetiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Bitcoin heyecan verici çünkü ne kadar ucuz olabileceğini gösteriyor.” Brezilya, Isle of Man , Jersey, Birleşik Krallık, ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin yetkilileri bitcoin’in finansal hizmetler sunma kabiliyetlerini fark ettiler. Bitcoin’lerin düzgün bir şekilde kullanıldığı zaman, dolandırıcılığı engelleyebilmesi, alışveriş işlemlerini kolaylaştırması ve şeffaflık sağlama becerisi dahilinde mali alanlara ilgili politikacıların ve millet vekillerinin ilgisini çekmektedir.