Sene 1966 kar, fırtına sokağa çıkmak çok zor! Taburla birlikte nüfus 1500 kişi. Yaşam ve koşullar zor. Yollar o dönemler 9 ay kapalı, Ümit Dağı’nda kar kalınca.

Yıllardır terörle adı anıldı. Bizim kaldığımız dönemler de terör yoktu, hatta adliyede bir tek hırsızlık dosyası yoktu. İş yoktu, okul olarak sadece küçük bir ilkokul vardı, biz gittikten sonra ortaokul açıldı. Eğitim seviyesi çok düşük, yoksulluk üst sınır da idi. Doğudan seçilen milletvekillerinin hiç biri o zaman bu küçük ilçeye bir yatırım getirmemişti. Belediye başkanı Abdullah bey, (Apo Başkan) en küçük hanımımın beşiğini salladım diye övünürdü!

Orda bir tüccar vardı Selim, belediye başkanına bornozu yağmurluk diye satıp, askeri Mahfer'e (Ordu Evine) gitmesine göz yummuştur! Belediye Başkanı Apo Reis yine bir gün, Hakkari Valisinin toplantısına katıldığı zaman, Vali bey tek tek belediyelerin neye ihtiyacı var diye sorar? Sıra Apo Reis'e gelir. Reis, “Valla Vali begim, bizim bir gebeye İhtiyacımız vardır” dediğini bizzat dinlemiştim. Belediye Başkanı Abdullah bey aslın da, "ebeye" ihtiyaçları olduğunu böyle anlatmıştı.

O günleri tebessümle anıyorum. Bu günse o Şemdinli’yi televizyonlardan izliyorum da gözlerime inanamıyorum. Şemdinli'den katır sırtında (yollar kapalı idi) ayrılırken, bir ara arkamı dönüp, Allah’ım yine bir gün burayı ziyaret etmeyi bana nasip et demiştim, kısmet olmadı. Hala o ters laleleri, Efgar ve Ümit Dağını özlerim, zira o zamanlar orada böyle katliam yapan vatan hainleri yoktu! Güney Doğu’da yetişen gençlerin bir kısmı terörle büyüdü, askere, polise taş atarak büyüdü, dağa kaçırıldılar.

Yabancı ülkelerin desteklediği terör, uyuşturucu pazarı kurup, yurt dışına çıkarıp, büyük paralar elde etti. Avrupa her zaman, teröristlere kucak açtı, beslediler, PKK’nın kasalarını kendi bankalarında biriktirmelerine , televizyon kanallarına göz yumdular. Bir saniyenizi ayırıp düşünün, hangi ülke Türkiye'ye bu kadar "şehit" verdiğimiz halde baş sağlığı diledi? Ben duymadım aranız da duyan var mı? Bir tek Azerbaycan sanıyorum.

Dost olduğumuz kaç ülke kaldı? Yurt dışında kredimiz kalmadı.  Aslında Avrupa’daki haritalar da yıllar önce Türkiye'yi böldüler.  Türk halkı olarak sabırlı ve azimli olmalıyız, ülkemize sahip çıkmak zorundayız. Kurtuluş Savaşları, Çanakkale Savaşların da "Şehit" olmuş kahramanlarımıza ve Mustafa Kemal Atatürk'e karşı da borçluyuz.

Böyle güzel bir ülkeye sahip olduğumuz için. Ve hangi etnik gruptan olursa olsun, “Ne mutlu Türküm” demeli, Kenetlenmeliyiz, çevremizdeki ülkelerin düştüğü durum ortada, cehennemi bu Dünya’da yaşamak, nesillerimize yaşatmak zorunda değiliz.  Unutmayın Türkiye'nin geleceği hepimizin ellerindedir.