Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp göreve geldikleri 2010 yılından itibaren zincir mağazalarla ilgili ciddi bir çalışma yaptıklarını belirterek, “zincir marketlerin Alanya ekonomisine çok fazla faydalı olmayacağını ve Alanya’nın parasını tamamen götürüp gideceğini beyan ediyorduk.  ve bununla ilgilide çalışmalar yapıyorduk 2010 yılı haziran ayı içerisinde 30 araçlık otopark zorunluluğunu getirdik. 3 ve daha fazla aynı isimde bir market, bir işyeri açılacaksa 30 araçlık bir otopark olması gerektiğini belirttik ve belediye meclisinden geçirmiştik 2010 Haziran ayında ama o dönemin belediye başkanı tarafından bu uygulanamadı akabinde şimdi yeni bir çalışmamız var.” Dedi.

“350 METREKARA SINIRLAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

“Alanya Belediyesi ile Bundan sonra yeni açılacak zincir mağaza ve süper market için bir işyerinin ancak 350 metrekarenin üzerinde ise market ruhsatı alabilecekler onunla ilgili bir çalışmamız var.” Diyen Yenialp, “Belediye meclisimizden geçti ama şu an esnaf komisyonun da, komisyonda biraz daha piştikten sonra tekrar meclisten geçecek.  Encümenden çıkacak, kaymakam onayıyla da bu iş bitmiş olacak. Akabinde reklam panomuz var. Zincir mağazalarla ilgili. Birer hafta arayla Alanya’da bulunan zincir mağazaların önünde insanlarımızı, vatandaşlarımızı bilinçlendirerekten mahalle esnaflarından alışveriş yapmalarıyla ilgili bir billboardumuz var. Bu billbordumuz gezici bir billboard, bütün marketlerin zincir cep marketlerin önünde vatandaşlarımız bilinçlendirmeye çalışıyoruz.  Bütün zincir mağazaların hepsinin cep ve zincir mağaza dediklerimizin önünde bir hafta bir yerde bir hafta bir yerde kalarak insanlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız bilinçli olmalı ki mahallesindeki esnafa mutlaka ve mutlaka sahip çıkmalı,  zincir marketlerin bizlere, bölgemize verdiği hiçbir şey yok.” Dedi.

“BİR ÇEŞME Mİ YAPMIŞLAR?”

Yenialp açıklamalarının sonunda zincir marketleri işaret ederek, “Bir  tane çeşmemi yaptırmışlar, bir tane öğrenci mi  okutmuşlar. Bir cami mi yaptırmışlar? Yaptıkları hiçbir şey yok, bunları tamamen Alanya‘daki esnaflar yaptırıyor, çocuğu da okutuyorlar, çeşmeyi de yaptırıyorlar, camiyi okulu da yaptırıyorlar,  onun için vatandaşlarımızdan bunları göz önüne bulunduraraktan bölgelerindeki  küçük esnafa sahip çıkmasını istemekteyiz.”Şeklinde konuştu. Yenialp, Alanya’da 170 tane zincir mağaza olduğunu, 150 tane bakkallar odasına kayıtlı 380 tanede Bakkallar ve Bayiler Odası’na kayıtlı bin 150, ticaret odasına kayıtlı 380 tane bakkal olduğunu söyledi.