Burak GÜL/ÖZEL HABER

Yaklaşık 10 yıl önce hayatımıza giren plastik dubalar, şehir merkezlerinde trafiğin güvenli akışını sağlamak ve engelli vatandaşların kullandığı engelli geçişlerinin kapatılmasını engellemek için kullanılıyor. Vatandaşların güvenliğini de sağlamayı amaçlayan dubalar, bilinçsiz vatandaşlar tarafından gerek bilerek gerek bilmeyerek kırılıyor. Hem görüntü kirliliğine yol açan hem de devleti zarar uğratan vatandaşlar nedeniyle artık yeni duba yapılmayacak. 

ARAÇLARA ZARAR VERMİYOR

Plastik dubaların kolayca kırılmasının en önemli sebebi, yetkililer vatandaşların aracına zarar gelmemesi için elastik dubalar kullanıyor. Plastik olan dubalar araçlara zarar vermediği için vatandaşlar devlete ne denli zarar verdiğini bilmeden dubaların üzerinden rahatlıkla geçebiliyor hatta dubaların üzerine park dahi yapabiliyor. 

MALİYETİ 35 İLE 100 TL ARASINDA

Yol kenarlarında bolca bulunan ve vatandaşlar tarafından kolayca tahrip edilen dubaların fiyatı ise pek de ucuz değil. Piyasada da satışı bulunan dubaların tanesi kalitesine ve boyutuna göre değişmekle birlikte 35 ile 100 TL arasında. Sık sık kırılıp yenilenen dubaların yıllık maliyeti önemli rakamlara ulaşıyor.  Maliyetle birlikte görüntü kirliliğine ve defalarca vidalanıp sökülmesi nedeniyle yolun zarar görmesine de neden oluyor. 

ASLINDA CEZASI VAR

Daha önce her belediyenin kendi sınırlarında kullandığı dubalar 2014 yılında devreye giren Büyükşehir Yasası kapsamında cadde sokak gözetmeksizin Antalya Büyükşehir Belediyesine devredildi. UKOME tarafından duba yerleri belirleniyor ve dubalar monte ediliyor. Dubalara zarar vermenin kabahatler kanununa göre cezası da var. Yetkililer şikayet halinde ya da dubaya zarar verenin tespiti halinde ceza-i işlem uyguluyorlar. 

YENİSİ YAPILMAYACAK

Bilinçsiz vatandaşların sık sık kırdığı dubaları sürekli yenileyen yetkililer, sorunu çözülemeyince yeni duba monte etmeme kararı aldı. Artık yeni bir yere duba monte edilmeyecek sadece eski dubalar kırıldıkça yenilenecek. 

KALDIRIMLARA BETON MANTAR UYGULAMASI

Özellikle engelli vatandaşların kaldırımları kullanımında büyük önem taşıyan bölgelerde ise Alanya Belediyesi yolun içerisine değil kaldırıma maliyeti 9 TL olan daha uzun süreli beton mantarlar yapıyor. Ancak vatandaşların, yetkililer tarafından kendi güvenlikleri için yapılan dubalara karşı daha bilinçli davranmaları gerektiği de aşikar.