Bilal Korkmaz, yaklaşık 10 ay önce göreve geldikleri TÜRSAB’daki değişimi ve hedeflerini dile getirdi. Alanya turizmi ile ilgili de çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Korkmaz, bu yıl son 5 yılın en iyi turizm sezonunu geçireceklerine inandığını söyledi.

“TÜRSAB KENDİNİ HİSSETTİRDİ”

Göreve geldiklerinde birinci önceliklerinin kaçak acenta faaliyetleri ve haksız rekabetin önüne geçmek olduğunu söyleyen Korkmaz, yönetim kurulu üyelerinin fedakarlıkları ile önemli çalışmalar yaptıklarını, kaçak faaliyette bulunan kişilere yönelik 80 işlem yaptıklarını belirtti. Özellikle internet ve sosyal medya ortamının kaçak faaliyetlere çanak tuttuğunu ifade eden Korkmaz, “Başta kaymakamımız ve emniyet güçlerimizin desteğiyle bu kişileri tespit ettik ve para cezasına çarptırdık. Kaçak faaliyette bulunan birçok işyerini kapattırdık” dedi.

TÜRSAB YENİ YASAYI BEKLİYOR

Kaçak acenta faaliyetlerinin turizmin kanayan yarası olduğunu belirten Korkmaz, Turizm bakanlığı ile yeni bir yasa üzerinde uzlaştıklarını söyledi. Yeni yasa ile denetim yetkisinin TÜRSAB’a geçeceğini ifade eden Korkmaz, “Şu anda denetimlerimizi Turizm Danışma Ofisi personelleriyle yapıyoruz. Ancak mesaisi biten memur denetime gelmek istemiyor. Gönüllü olması gerekiyor. Ancak yeni yasa ile TÜRSAB denetime katılacak memura ve kolluk kuvvetlerine ciddi ücretler ödeyecek. Böylece gece gündüz denetimler yapabileceğiz” dedi.

“YASA HAZİRAN AYINDA ÇIKAR”

Yeni yasanın Haziran ayında çıkmasını beklediklerini ifade eden Bilal Korkmaz, “Bakanlığımız son hazırlıklarını yaptı ve taslak hazırlandı. Yasanın Haziran ayında çıkmasını bekliyoruz. Bu yasa ile bölgedeki kaçak acenta faaliyetlerini tamamen önleyemesek bile yüzde 99’unu önleyeceğiz. Haksız rekabeti önleyeceğiz. Kira ödeyen, stopaj ödeyen, vergi ödeyen, istihdam sağlayan üyelerimizin hakkını koruyacağız” diye konuştu.

“SHOPİNGLER DEĞİL REHBERLER SORUN”

Turizmin genel sorunlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Alanya BTK Başkanı Bilal Korkmaz, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Gazeteci Ahmet Tunç’un, “Acentalar shopinglere turist taşıyor. Bu durum küçük esnafa balta vuruyor. TÜRSAB acentaları bu konuda uyaramaz mı” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Korkmaz, şunları söyledi: “Shopingler artık maalesef turizmin bir gerçeği. Bu Alanya’da da var Antalya’da da var, İspanya’da da var. Esnaflarımız, Alanya’ya gelen turistlerin, shopinglerin acentalara verdiği destekler sayesinde Alanya’ya geldiğini bilmeli. Alanya’ya gelen turist de sadece shopinglerden alışveriş yapmıyor. Esnaftan da alışveriş yapıyor. Burada asıl sorun shopingler değil, rehberler. Rehberler turisti shopinglere çekmek için esnafı kötülüyor. Buna kimsenin hakkı yok. Bu konuda acentalara gerekli uyarıları sürekli yapıyoruz. Acentalar rehberlerine çeki düzen vermeliler” dedi.

“JEEP SAFARİLER ABARTILIYOR”

Kamuoyunda Jeep safarilerin turizme zarar verdiği ile ilgili bir algı olduğunu ifade eden Korkmaz, bu algının yanlış olduğunu söyledi. Jeep safarilerde de sorunun personel ve rehberden kaynaklandığını dile getiren Korkmaz, “Maskun mahalde gereksiz hareketler yapıyorlar. Bu da halkın tepkisini çekiyor. Jeep safari turistlerin ilgisini çekiyor ve turizm için bir çeşitlilik. Bu konuda yeterince denetim yapılmadığı düşünülmesin. Hem TÜRSAB, hem de özellikle jandarmamız bu araçları sürekli denetliyor. Araçlar belki eski olabilir ama hepsi trafiğe çıkacak yeterlilikte ve düzenli olarak vizeleri yapılıyor. Tek dileğimiz ölümlü kazaların yaşanmaması. Bu konuda şoförler ve personeller dikkatli olmalı” dedi.