Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Gazeteci Atilla Sertel’in önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmanın gündemi basın sektörünün yaşadığı sorunlardı. Sertel, kürsüde ilk olarak AK Partili milletvekillerini işaret ederek, “Kıymetli arkadaşlarım burada tabi bir kısmı bahçede olan AKP grubuna meseleleri aktarmak sorunları anlatmak mümkün değil. Çünkü dinlemiyorlar dinleseler anlamıyorlar anlasalar işlerine gelmiyor. Grup başkan vekilinin eline bakıyorlar. El nasıl kalkıyorsa öyle kalkıyor geçen dönem yanlışlıkla başını kaşımaya kalkmıştı Naci Bostancı bütün grup birden evet verdi şaşırıp kalmıştık. Tekbiri müzakere istediler.” Dedi.

“BASIN İŞSİZLİĞİ YÜZDE 30’LARIN ÜZERİNE ÇIKTI”

Sertel konuşmasında , “Şimdi Türkiye’de basının sorunlarını da dinlemeyeceklerine inanıyorum. Öyle söyleyeyim ve Türk basını adına hiçbir sonuç alamayacağımı da biliyorum. Geçmiş dönemde ulusal diye anılan 10’u bölgesel 622’si yerel 422’si de valilik denetiminde toplam 1106 gazete var. Bu 1106 gazetenin askeri kadrosunda 7593'ü fikir işçisi olmak üzere 15000 den fazla kişi istihdam ediliyor. Yani oradan ekmek yiyor. Basın sektörümdeki işsizlik oranı AKP'nin çok övündüğü dönemde yüzde otuzların üstüne çıktı. Ve son 10 yıldaki işsiz kalan gazeteci sayısı ne yazık ki 10 bini geçti Euro -  Dolar arttı ve kağıt kalıp arttı.” Şeklinde konuştu.

“ESKİDEN YAZIYOR YAZIYOR, ŞİMDİ BATIYOR BATIYOR”

Basın sektöründeki mali krizin boyutlarını aktaran Sertel, “Eskiden gazeteciler o çocuklar ellerinde gazetelerle gazete yazıyor yazıyor diye bağırıyordu. Şimdi aynı çocuklar gazeteler batıyor batıyor diye bağırıyorlar ve gerçekten gazeteler artık yazamıyor batıyor. Yalnızca yandaş besleme basın bu konudan memnun çünkü açıyorlar bankaların genel müdürlerine bize şu kadar milyon para gönderin ve anında para bankadan üzerine havale oluyor ve okunmayan tomar tomar devlet kuruluşları tarafından satın alınan gazetelere müthiş bir para akışı sağlanıyor.” Diye konuştu.

 

Sorunların çözümü için birlikte hareket edilmesi gerektiğine işaret eden CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, “Gelin bu medyanın sorunlarının çözümü için ve bu sorunların neler olduğunu tespit etmek için bir ilke imza atalım ve ortak bir araştırma grubu kuralım. AKP'den MHP'den BBP'deki tek kişi olan arkadaştan tutun kim girmek istiyorsa CHP'den, HDP'den kim girmek istiyorsa bu komisyonda birlikte çalışalım ve bu sorunu gündeme taşıyalım.” Dedi.