Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen restorasyon projesini bir önerge ile TBMM gündemine taşıdı.

CHP Antalya Milletvekili ve milletvekili adayı Çetin Osman Budak, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen restorasyon projesini bir önerge ile TBMM gündemine taşıdı. Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'nun eleştirilere verdiği "ideolojik linç" açıklamalarına da tepki gösterdi. Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yapılan restorasyonun, tarihi yapının dokusuyla uyuşmadığının açık bir şekilde herkes tarafından görüldüğünü ileri süren Budak, haklı olarak da bir çok kesimin eleştirilerde bulunduğunu söyledi. AK Parti'nin hatalardan, eleştirilerden ders çıkarmak yerine muhalefeti suçlama anlayışının Bakan Topçu tarafından da sürdürüldüğünü iddia eden Budak, "Sayın Bakan 'yavuz hırsız ev sahibini bastırır' misali, tarihi değerlere sahip çıkanları suçlayarak, Aspendos'taki ayıbını örteceğini zannediyor. Ak mermerli restorasyon ayıbını örteceğini zannediyor. Eğer Bakan, Aspendos'taki uyumsuzluğu ve uygunsuzluğu görüyor da böyle konuşuyorsa asıl kendisi ideolojik körlük içinde demektir. Eğer Sayın Bakan, restorasyon sonrası ortaya çıkan uyumsuzluğu ve uygunsuzluğu fark edemiyorsa, Aspendos körlüğü için kendisine tavsiyem bir göz doktoruna görünmesidir" dedi.

ETİK VE ESTETİK YOKSUNU ANLAYIŞ

Son dönemde gerçekleştirilen pek çok restorasyon projesinde benzer sorunların yaşandığını savunan Budak, "Aspendos ilk örnek değildir. Hatay Müzesi'ndeki mozaik restorasyonu da tarihi camilerde yapılan restorasyonlarda da benzer sonuçlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de hukuk devleti ilkesi, demokrasi ve basın özgürlüğü yerle bir edilmiş durumda. Bunların temel nedeni siyasette ahlakın egemen olmamasıdır. Çünkü ahlakın geçerli olmadığı yerde hiçbir kural, hiçbir değer geçerli olmaz. Bu anlayış sanata da, tarihi dokuya da Aspendos'a da uzanıyor. Sorun etik ve estetik yoksunu yönetim anlayışıdır. Türkiye, bunun sancılarını yaşıyor" diye konuştu.

"BEYAZ MERMER KAÇ YILDA GRİ OLUR"

Budak, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde de Aspendos Antik Tiyatrosu'ndaki restorasyonun hangi kurum tarafından yaptırıldığı konusunda bilgi istedi. Budak, "Restorasyon işi hangi bedelle, hangi firma tarafından gerçekleştirilmiştir? Antik tiyatronun gri dokusuna beyaz mermer kullanılarak restorasyon yapılmasına nasıl onay verilmiştir? Restorasyonda neden dokuya uygun malzeme kullanılmamıştır? Beyaz mermerler kaç yıl içinde dokuya uygun hale gelecektir? Uyum sorunu iki bin yılda aşılabilecek midir?" diye sordu. Budak şöyle devam etti:

"Restorasyon işlemleri uzman olmayan kişi ve kurumlara mı yaptırılmaktadır? Restorasyon sonrası düzeltme işlemlerinin masraflarını kim karşılamaktadır? Son dönemde restorasyon esaslarına aykırı bir çok örneğin ortaya çıkması karşısında Bakanlık olarak bir önlem alacak mısınız?

Bakanlığınızın son 3 yıldaki en yüksek bedelli 20 restorasyon projesi hangileridir? Bu restorasyon işlerini hangi bedelle, hangi firmalar yapmış ya da yapmaktadır?

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, beyaz mermerlerin dokuya uygun hale gelmesi beklenmeden yeni bir çalışma yapılacak mıdır? "İdeolojik linç" açıklamanız doğrultusunda, uyum sorununun aşılması için 2 bin yıl beklenecek midir?"