İbrahim İPBÜKER / ÖZEL HABER

Alanya ve Anamur bölgesinde üretici tarafından kilosu yaklaşık 3 buçuk liraya satılan ancak tezgahlardaki fiyatı yaklaşık 10 lirayı bulan muz konusu ile ilgili dün yayınladığımız ‘Büyük Vurgun’ başlıklı haber, büyük yankı uyandırdı. Konunun son derece önemli olduğunu ifade eden üreticiler, aradaki büyük farkın stokçuların cebine girdiğini ifade ederken, “İşin kahrını çeken bizleriz ama bizim sırtımızdan haksız kazanç elde edenler başkaları” diye konuştular.

MUTLAKA ÇÖZÜM BULUNMALI

Alanya’da muz üreticiliği de yapan tanınmış işadamı Serdar Köseoğlu, “Alanya ve Anamur’da muzun kilosu üretici tarafından ortalama 3.30 lira. Bunun üzerine 70 kuruş halciler koyuyor ve sarartıyor. Yani muzun halden paketlenmiş olarak çıkış fiyatı 4 lira civarında. Ancak, İstanbul gibi pek çok büyükşehirlerde muzun tezgahtaki fiyatı 10 lirayı buluyor. Arada büyük fark var ve bu haksız kazanç birilerinin cebine giriyor. Siyasetçiler, ilgililer, yetkililer buna mutlaka çözüm bulmalı. Tüm kahrı ve riski çeken çiftçi ama arada çiftçinin kazandığından kat kat fazla kazananlar var. Bu adaletsizliğe son verilmeli” dedi.

ÇİFTÇİLER ÖRGÜTLENMELİ

Muz üreticiliği de yapan Avukat Osman Doğan, üreticilerin örgütlenmesi gerektiğinin altını çizerken, “12 ay boyunca dondurmayayım, kurutmayayım, hastalandırmayayım diye uğraşıp emek veren çiftçilerimiz ama hiç riske girmeden daha fazla para kazananlar ise aracılar. Çiftçilerimiz, kooperatif gibi yapılar oluşturarak örgütlenmeli. Öte yandan, muzu alan bazı aracılar olgunlaştırmak adına merdiven altı diye tabir edilen yerlerde bu işi yapıyor. Basit soğuk hava depoları kullanılıyor. Bununla ilgili vergi denetimi de yok. Bunları önlemek adına gerekli önlemler hemen alınmalı” diye konuştu.

BÜYÜK MARKETLER VE İTHAL MUZ

Alanya Muzcular Birliği Başkanı Mustafa Şenli de Gerçek Alanya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, yerli muz fiyatlarındaki yükselmenin, ithal muzdan kaynaklandığını ifade etti. Konuyla ilgili olarak kendisini Ticaret Bakanlığı’ndan da aradıklarını belirten Mustafa Şenli, “Büyük ve zincir marketler, ithal muzu dövize endeksli alıyorlar. Son zamanlarda dolar ve eurodaki hızlı artış, ithal muz fiyatlarını da arttırdı. Büyük zincir marketler, ellerindeki ithal muz stoklarını eritebilmek için yerli muzun fiyatına da suni zam yapmak durumunda kaldı. İthal muzdan çok daha kaliteli olan yerli muzun fiyatını normal seviyede tutsalar ithal muzu satamayacaklar. Dolayısıyla, dövizdeki kur artışını bahane edenler, yerli muz üzerinden de fırsatçılık yaparak fiyatları ikiye hatta üçe katlıyorlar. Muz sektöründe yeni hasat sezonu önümüzdeki günlerde başlayacak. Piyasaya yeni ürünlerin girmesiyle birlikte fiyatların da normal seviyeye ineceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.