Alanya’daki Tip 1 Diyabetli çocuklar ve anneleri ‘Tip 1 Diyabet Adına Farkındalık’ oluşturmak amacı ile Coffee Conpanna’da bir araya geldi. Etkinlikte Tip 1 Diyabetli çocukların yalnız olmadıkları, tip 1 diyabetin bir hastalık değil bir yaşam tarzı olduğu anlatıldı. 
Çocuklar ve aileleri takiplerini Antalya Tıp Fakültesi ve Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaptırdıklarını ve zorlandıklarını belirterek Alanya’da da çok fazla Tip 1 Diyabetli çocuk olduğunu, bu yüzden ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne de en kısa zamanda çocuk endokrin doktorunun gelmesini istediler. 
TİP 1 DİYABET VE ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ
-Tip 1 diyabet insüline bağımlı diyabettir. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun eksikliğine veya yokluğuna bağlı gelişen diyabet tipidir. Her yaşta ortaya çıkabilmekle beraber sıklıkla 30 yaşın altındaki kişilerde gözlenmektedir.
Genetik, çevresel ve immünolojik etkenlerin, pankreasın beta hücrelerin hasarlanmasıyla ortaya çıkar. Çocukluk yıllarında veya genç yaşta ortaya çıkan tip 1 diyabette beta hücrelerinin %80’i kayboluncaya dek diyabetin klinik belirtileri ortaya çıkmaz. Bu eşiğe kadar glukoz toleransı olurken daha sonraları normal glukoz toleransı sürdürülemez. Glukozun toleransı olan bu evre genelde puberta veya bir infeksiyon hastalığı ile tetiklenir. Otoimmun olay ilerleyicidir ve beta hücreleri zaman içinde tamamıyla tahrip olur ve diyabet insüline bağımlı olarak kalıcı hale gelir.

 

annelerden-cocuklari-icin-alanya’ya-doktor-talebi!-001.jpgannelerden-cocuklari-icin-alanya’ya-doktor-talebi!-002.jpg
-Çocuk endokrinolojisi endokrin bezlerinden kaynaklı; fiziksel büyüme, çocuklukta cinsel gelişim, diyabet gibi birçok rahatsızlıkla ilgilenen tıp alt uzmanlık alanıdır.

Editör: TE Bilisim