Antalya Büyükşehir Belediyesi Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Merkezi 'Mavi Ev'de, 'Yaşlılıkta Sık Görülen Hastalıklar ve Demans için Risk Faktörleri' konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. İsmail Tufan'ın yaptığı programa Ege Üniversitesi Geriatri Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin konuşmacı olarak katıldı.

BÜTÜN KUŞAĞI ETKİLİYOR

Doç. Dr. Sevnaz Şahin konuşmasında yaşlanma ve yaşlanmayla ilgili ortaya çıkan hastalıkların nedenleri, teşhisleri ve tedavilerine değindi. Eğitim düzeyi, eğitim yılı ve ilgi alanları arttıkça demans, alzaymır gibi hastalıkların azaldığını ifade eden Doç. Dr. Şahin, "Tansiyon, şeker, kolestrol ve obezite gibi rahatsızlıklar orta yaşlarda kontrol altına alınmazsa ileri yaşlarda demans olarak yansıyan risk faktörlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkabiliyor" dedi.

Alzaymır hastalarına yaklaşımın önemine vurgu yapan Doç. Dr. Şahin, hastalığın bütün kuşakları etkileyebileceğini belirterek şunları söyledi:  "Hastalarımız neyin yanlış olduğunun farkında değil. Nasıl düzeltebilir bununla ilgili ciddi sıkıntı var. Davranışsal yaklaşım ve ailenin hastalığı tanıması bu aşamada çok önemli. Alzaymır kişi hastalığı değil, aile hastalığıdır. Bütün aileyi torunlara kadar bütün kuşakları etkileyen bir hastalıktır."

ÖNEMLİ BİR TERAPİ SÜRECİ

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan da, toplantıların 15 gün arayla farklı konu ve konuklarla gerçekleşeceğini ifade ederek toplantıların bir terapi süreci olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tufan, "Bugün gerçekleştirdiğimiz bu eğitim modelinin içerisinde bulunan herkesin demans ve alzaymır riski olabildiğince azalıyor. Burada bulunanlar çok şanslılar. Arkeolojiden, nörolojiden, ortopediden veya diğer bütün bilim dallarından ders alarak ruhlarını ve beyinlerini tazeliyorlar. O açıdan hepimiz aynı gemide ve çok önemli bir terapi sürecindeyiz" dedi.