Konuyla ilgili bir açıklama yapan Akın Tabaklar, “Türkiye’nin her bölgesinden iş insanları ile bir arada olmak bizler için son derece önemli. Son zamanlarda yaşanan üzücü olaylardan dolayı piyasalar durgun ve tedirgin. Fakat bizler, pes etmeden çalışmaya, üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, KOBİ’lerin son 10 yılda Türkiye ekonomisindeki ağırlığının giderek arttığını işaret ederken, karşılıksız çek sayısındaki artış ve iflas erteleme uygulamasının kötüye kullanılmasının ekonomide yaratacağı risklerin bir an önce ortak akılla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Karşılıksız çıkan çek miktarlarında son 4 yılda yüzde 50’lere varan bir artış yaşandığını ve 2015’in ikinci çeyreğinden itibaren hem karşılıksız işlem yapılan çek sayısı hem de değerinde artışın hızlandığını söyleyen Kadooğlu, geçtiğimiz bir yılda karşılıksız çek kesilmesinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Kadooğlu, “Yeni çıkarılacak İcra ve İflas Kanunu’nun hazırlık süreçlerinde iş dünyasının kaygılarının dikkate alınması önem taşımaktadır” dedi.

Son dört yılda karşılıksız çekten dolayı tahsil edilemeyen para miktarının üç kat arttığını aktaran Kadooğlu,  “Finans sektörü ve bankaların süreci iyi yönetmesi gerekiyor. Piyasalarda likidite oluşumunu sağlayacak tedbirlerin alınması lazım. Karşılıksız çek kesenlere getirilecek caydırıcı yaptırımlarla bir yere kadar gelirsiniz. Finans kurumlarının, denetleyici kurumların, hükümetin ve sivil toplumun acilen bir masa etrafında bir araya gelmesi gerekiyor. Buradan sorumluluğu bulunan tüm paydaşlara sesleniyorum. Çek, protestolu senetler ve iflas erteleme konularında ‘Acil Eylem Planı’ oluşturulmalıdır” dedi.