Tutuklamayı 'planlanmış ve iyi bir şekilde hazırlanmış' bir eylem olarak yorumlayan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye seyahat edecek Alman vatandaşlarına dönük yeni bir uyarı yayınlandığını açıkladı. Alman Dışişleri Bakanlığı, uyarısında, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarını gözaltı tehlikesine karşı uyardı ve kısa süreli ziyaretlerde bile Alman konsolosluğuna kayıt yaptırmaya çağırdı.

'TÜRKİYE'DEKİ ALMAN YATIRIMLARI İÇİN GARANTİ VEREMEYİZ'

Alman vatandaşlarının Türkiye'de tutuklanmasının kritik seslerin susturulmasına yönelik bir girişim olduğunu söyleyen Gabriel, "Türkiye politikamızı yenilemeye ihtiyacımız var. İlişkilerimize şimdiki gibi devam edemeyiz. Ankara'daki sorumluların politikaları sonuçsuz kalmayacak. Tehditler varken Türkiye'deki Alman yatırımları için garanti veremeyiz. AB'deki ortaklarımızla birkaç gün içerisinde Türkiye'nin üyelik girişimlerini değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

'SEYAHAT UYARISINI GÜNCELLİYORUZ'

Alman hükümetinin atılacak yeni adımları değerlendirdiğini belirten Gabriel, "Vatandaşlarımıza yönelik Türkiye'ye seyahat uyarımızı güncelleyerek, vatandaşlarımızın daha dikkatli olmalarını söyleyeceğiz. Gümrük Birliği'ni genişletme konusunda görüşmelerin nasıl devam edeceğini düşünemiyorum. Alman hükümeti atılacak yeni adımları değerlendiriyor" dedi.

'KONSOLOSLUK ERİŞİMİ HER ZAMAN VERİLMİYOR'

Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşları için konsolosluk erişimi istediklerini belirten Almanya Dışişleri Bakanı, "Almanya, Türkiye'de tutuklanan Almanlar için konsolosluk erişimi istiyor ancak Türkiye, göz altıları zamanında bildirmiyor ve her zaman konsolosluk erişimi vermiyor. Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmek bizim çıkarımıza ancak tango için iki kişi gerekiyor. Söylediğim her şey, Başbakan Merkel'le üzerinde anlaştığımız sözlerdir" şeklinde konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TÜRKİYE'YE SEYAHAT UYARISI

Gabriel'in ''Almanya'dan Türkiye'ye seyahat edecek herkes için risk var.'' sözlerinin ardından, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşları için yeni bir seyahat uyarısı yayınladı. Açıklamada, Türkiye'ye seyahat edecek Alman vatandaşlarından göz altılara karşı dikkatli olmaları istendi. Açıklamada, "Türkiye'ye iş veya özel nedenlerle seyahat edecek kişiler dikkatli davranmaya ve kısa süreli ziyaretlerde bile Alman konsolosluğuna kayıt yaptırmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi. Seyahat uyarısında ayrıca, "Dışişleri Bakanlığı her zaman, Alman vatandaşlarının gözaltına alınmasından zamanında haberdar edilmiyor ve konsolosluk erişimi her zaman sağlanmıyor." ifadeleri yer aldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN YANIT GELDİ

Düzenlediği basın toplantısında çeşitli konularda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Almanya ile yaşanan gerilime de değindi. Kalın'ın Almanya konusundaki açıklamaları şu şekilde: ''Bu talihsiz açıklamaların Almanya'da yaklaşan seçimlerle alakalı olduğunu düşünüyoruz. Almanya'da bu moda haline geldi. Türkiye karşıtlığının prim yaptığını görenler, kendilerince puan toplamaya çalışıyorlar. Bence daha rasyonel düşünmeleri gerekiyor. Bir çok masum vatandaşımıza casus muamelesi yapılıyor. Alman kanunlarına göre kurulan STK'lara karşı haksız uygulamalar yapılıyor. PKK ve FETÖ'nün Almanya yapılanmasını herkes biliyor. Biz bunu defalarca Alman makamlarının önüne koyduk. Son 10 yılda PKK örgütlemesinin nasıl genişlediğini kendileri söylüyorlar. FETÖ kaçkınlarının en çok gittiği yerlerden biri Almanya nasıl oluyor? Türkiye'de yargı bağımsızlığına saygı duymuyorlar. Bu Türk yargısına karşı bir saygısızlıktır.

'ALMAN YATIRIMCILARIN ZİHNİNDE TEREDDÜT OLUŞTURMAK KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL'

Alman firmalarının kaygıları olduğuna dair açıklamaları şiddetle kınıyoruz. Merkel'le yaptığımız görüşmede Türkiye'deki Alman firmalarının güvenliğini teyit ettik. Türkiye'deki Alman yatırımcıların zihninde tereddüt oluşturmak kabul edilebilir değil. Böyle bir şey olmadığını bu firmalar da ifade ettiler. Siyasi saiklerle ekonomiyi bulandırmak doğru değil.

'ŞAİBELİ FAALİYETLERDE BULUNANLARLA TURİSTLERİ AYNI KEFEYE KOYMAK SİYASİ SORUMSUZLUKTUR'

Türkiye'ye gelen Alman vatandaşları bizim misafirlerimizdir. Onların can, mal güvenliği bizim emanetimizdir. Ama burada yargı konusu olan kişiler, şaibeli faaliyetler içerisindedir. Bunlarla, Türkiye'ye turizm için gelen insanları aynı kefeye koymak siyasi sorumsuzluktur. Kimse Avrupa'dan Türkiye'ye parmak sallamamalıdır. Biz Almanya'yla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz ancak bu karşılıklı olmalıdır. Avrupalılar Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenlikleri olarak görürlerse daha doğru bir iş yapmış olurlar.''