Aynur ÖZKAYA - TÜBİTAK’tan üst üste gelen proje kabul haberleri ALKÜ’de sevinç yaratmaya devam ediyor. Geçen hafta 3 öğrencinin TÜBİTAK tarafından projelerinin kabul olunmasının ardından bu haftada ALKÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslınur Sırcan Küçüksayan’ın 1005 projesi kabul oldu. Son kabul edilen projeyle birlikte Tıp Fakültesi’ndeki TÜBİTAK projesi 3 olurken,  ALKÜ’deki TÜBİTAK projelerinin sayısı ise 6’ya yükseldi. Konuyla ilgili bilgiler vermek üzere ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı’nı makamında ziyaret etti.

Küçüksayan, “Geleneksel olarak flep takibi klinik gözlemlerle yapılmaktadır. Ancak klinik gözlem oldukça tecrübe gerektirir, nicel bir yöntem değildir ve bu yöntemlerle erken tanı koymak zordur. Dolayısıyla bu projede bizim amacımız, plastik cerrahi hastalarının flep ameliyatı sonrası takibinde kullanılabilecek, gerçek zamanlı ve nicel sonuç veren ayrıca tecrübe gerektirmeden çalışabilecek, uygun maliyetli bir cihazın prototipini geliştirmektir. Geliştirmek istediğimiz cihazın sürekli takip yapması ve doku oksijen saturasyonunu nicel olarak belirlemesi öngörülmektedir. Doku oksijen saturasyonu kanser, diyabet, tiroit ve iskemi/reperfüzyon hasarı gibi birçok medikal uygulamada vital öneme sahip bir parametredir. Dolayısıyla bu proje gelecekte söz konusu hastalıkların teşhis ve takibi ile ilgili araştırmalara katkıda bulunabilir” diye konuştu.

İLKLERİ YAŞIYORUZ

Alanında uzman, seçkin ve kaliteli hocalarımızı Üniversitemize kazandırmamız sayesinde birçok ilki yaşadıklarını söyleyen Rektör Pınarbaşı, TÜBİTAK tarafından kabul edilen projelere çok önem verdiklerini ifade etti. Her geçen gün TÜBİTAK’a yapılan projelerin sayısının arttığını vurgulayan Rektör Pınarbaşı, “Bu projelerin sayısını arttırmak ve insanlığa hizmet edecek projelerin geliştirilmesi en büyük hedefimiz.  Ulusal ve uluslararası arenada Türk milletini gururlandıracak çalışmalara imza atmamızdan çok mutluyum. Projenin ülkemize teknoloji alanında özgün bir katkı sağlama hedefi olarak sunulması milli bir anlam taşımakla birlikte, proje tamamlandığında bizleri olduğu kadar Milletimizi ve Alanya’mızı da gururlandıracaktır. Bu vesileyle, Üniversitemize yaptığı özverili proje çalışmasıyla bizlere bu projeyi kazandıran Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Aslınur Sırcan Küçüksayan’ı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim” diye konuştu.