Burak Gül

Alaaddin Keykubat Üniversitesi Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ilçede bir ilk olarak tarihe geçen operasyona imza atıldı. Şah damarında tıkanıklık olan bir hasta, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Akkaya ve ekibi tarafından lokal anestezi ile ameliyat edildi. Ameliyatta uyanık olan hasta kendi ameliyatını gördü. Ameliyat sonrası ise hasta birkaç saat sonra taburcu edildi. Bu başarılı operasyon sonrası kalp dışındaki tüm damarların aynı ameliyat şekli ile açılabilecek olması çok sayıda hastanın Antalya’ya gitmek zorunda kalmasının da önüne geçti. 

HEM TANI HEM AMELİYAT İLK OLDU    

ALKÜ Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Akkaya, yapılan ameliyata ilişkin Gerçek Alanya Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Akkaya ilk olarak ameliyatın bir ilk olduğuna vurgu yaparak, “Daha önce burada yapılan bir ameliyat değildi. Boyun damarındaki şah damarında ki bir tıkanıklığı lokal anestezi ile uyanık bir şekilde hasta ile konuşarak ameliyat ettik. Hasta birkaç saat sonra servise çıktı bir gün sonra da taburcu ettik. Hastayı uyutmadan hastaya konuşarak ilk defa böyle bir ameliyat gerçekleştirilmiş oldu.” Diye konuştu. 

TEŞHİS NOKTASINDA BİR İLK OLDU

Hastanın sadece ameliyatı konusunda değil teşhis noktasında da bir ilk olduğunu ve ifade eden Akkaya, “Hastanın beynine pıhtı atma semptomları ile nörolojik semptomlarla tanı yapıldı. Yine radyoloji tarafından yapılan bilgisayarlarla tomografi ile yapılan anjiyo ile tanısı hastanemizde konulup operasyonu gerçekleştirdik.” Dedi. 

KALP DIŞINDA TÜM DAMARLAR İÇİN UYGULANABİLİR

Operasyonun şah damarına yapıldığını ancak tüm damarlara uygulanabileceğini ifade eden Özgür Akkaya, “Kalp Damar cerrahisini ilgilendiren damarında tıkanıklık olan hastaların kalp dışındaki vücudun her yerindeki damarlarının açılması için bu işlemi uygulayabiliriz.” Şeklinde konuştu. 

“BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Yapılan ameliyatın bölge açısından önemine ilişkin soruyu da yanıtlayan Op. Dr. Akkaya, “Bu tür operasyonlar için hastalarımız Antalya’ya gitmekten kurtuldu. Alanya’nın 350 bin. Bununla birlikte biz bölge hastanesi olarak hizmet veriyoruz. Çevre il ve ilçelerden gelen hastaları da göz önünde bulundurursak yaklaşık 1.5 milyon hastaya hizmet veriyoruz. Bu da demek oluyor ki azımsanmayacak kadar sayıda hastanın Antalya’ya gitmesine gerek kalmayacak” İfadelerini kullandı. 

AÇIK KALP AMELİYATI MÜJDESİ

Op. Dr. Akkaya, önümüzdeki 6 aylık süreçte yapılacak yeniliklerle ilgili de bilgi vererek, “ Yakın gelecekte anjiyografi de kurulacak ve açık kalp ameliyatları da yapılacak 6 ay içerisinde bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz.” Dedi