Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) yeni binasında hizmet vermeye başlayalı çok fazla bir zaman geçmedi. Ancak   hastanedeki yoğunluk üst seviyeye çıktı. Eski hastanenin kanayan yarası otopark sorunu da tekrardan gündeme gelmeye başladı. Bununla birlikte bazı hastalara yatak bulunamadığı da iddialar arasında yer aldı. Gerçek Alanya Gazetesi olarak Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin bölge için yeterliliğini masaya yatırdık.

NEDEN YAPILMIŞTI?

Mevcut yeni binanın tarihi 2006 yıllarına dayanıyor. Dönemin Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran tarafından “Bölgeye hizmet edecek bir hastaneye ihtiyacımız var” denilerek dillendirilirmiş ve hatta projenin adı literatürde olmamasına rağmen “Bölge Hastanesi” olarak kalmıştı. İlk olarak Çıplaklı’da belirlenen arazinin tahsisi yapılmış ama zemin çalışmaları yapıldıktan sonra hastanenin mevcut bulunduğu yere yani Fidanlık’a yapılması kararlaştırılmıştı. Yeni hastanenin yapım amacı eski hastanedeki sıkışıklıkları gidermek olarak hedeflenmişti. 2011 yılında yapımına başlana hastane 2017 yılında hizmete açıldı. 

KÖPRÜNÜN ALTINDAN ÇOK SULAR GEÇTİ

Proje inşaatı başladığında ilçede bir üniversite ve tıp fakültesi bulunmuyordu. Bu nedenle yeni Alanya Devlet Hastanesi binasının 400 araç kapasiteli otoparkı ile birlikte ilçeye yeterli olacağı düşünülmüştü. Ancak aradan geçen yıllarda ilçede çok fazla değişkenlik yaşandı. Alanya Devlet Hastanesi tarih olurken ALKÜ Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi doğdu. 

ÖNGÖRÜLER DOĞRU ÇIKTI

Nüfusu 700.000 binin altında olan yerlerde tıp fakültesi hastanesi yasal olarak yapılamadığı için Alanya Devlet Hastanesi ile protokol imzalanarak Alanya Devlet Hastanesi’nin, Eğitim Araştırma Hastanesi olması fikri ortaya atıldı. Bu projenin dillenmesi sonrası bazı sağlıkçılar protokolün orunlar getireceğini ifade ederek, “Burası devlet hastanesi olarak tasarlandı.  Binanın fiziki yapısı bu doğrultuda planlandı. Burası Eğitim Araştırma Hastanesi yapılır ise işin içerisine akademik eğitim girecek bu hastane bunu sağlıklı şekilde karşılayamayabilir. Sadece ilçeden değil bir çok bölgeden hastalar buraya gelecek ve büyük bir yoğunluk olacak. Bu durumda ilçede bir de devlet hastanesinin olması şart görünüyor.”  Görüşünde birleşmişlerdi. Günümüzde gelinen nokta da bu öngörüleri doğrular nitelikte. Hastane açıldığından bu yana bir çok sorunla gündeme geldi. Ancak şimdilerde hastanede yatak olmadığı ve bazı hastaların hastaneye yatırılamadığı iddia edildi. Bununla birlikte otopark sıkıntısı da kendini gösterdi araçlar yollara park etmek zorunda kaldı. 

ESKİ HASTANE NE OLACAK?

ALKÜ Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bu sıkıntılar yaşanırken, Alanya Devlet Hastanesi’nin eski binası da neredeyse çürümeye terk edildi. Onkoloji tanı ve tedavi merkezi olması düşünülmüş ancak daha sonra bu proje iptal edilmişti. Hem de Dış İşleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun bir ilçede ilk olarak onkoloji merkezine onay çıkarmasına rağmen. Şimdilerde atıl şekilde duran hastanenin tekrar Alanya Devlet Hastanesi olarak hizmet vermesi ve ALKÜ Eğitim Araştırma Hastanesi’nin bazı branşlarda yükünü azaltması önemli gereklilik gibi görünüyor.