Gündoğmuş'da, doğa harikası Uçansu Şelalesi'ni oluşturan Alara Çayı üzerinde, Danıştay tarafından iptal edilen Kamer HES projesinin mahkeme kararı örnek gösterilerek, ÇED süreci devam eden Hayat-1 ve Hayat-2 HES projelerinin de iptali konusu TBMM gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, kızılçam ormanıyla birlikte, birinci derece doğal sit alanına 30- 40 metre uzaklıkta, dağ keçisi, ayı, tilki, kurt gibi birçok yaban hayvanı ve endemik bitki türünün de bulunduğu bölgede planlanan HES'lerle ilgili bir soru önergesi verdi.
NEHİR ÜZERİNDE 8 PROJE
Budak, soru önergesini Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sundu. Alara Çayı üzerindeki Kamer HES projesi için köy halkının açtığı davada, Danıştay 14'üncü Dairesi'nin iptal kararı verdiğini belirten Çetin Osman Budak, Alara Çayı üzerinde 7'si dere, 1'i baraj tipi olmak üzere 8 HES projesi bulunduğuna dikkat çekti. Budak, “HES projelerinin hayata geçirilmesi sırasında yaban hayata, doğal kaynaklara ve çevreye zarar vermemesi bir zorunluluktur. Dolayısıyla Alara Çayı üzerinde halen ÇED süreci devam eden Hayat-1 ve Hayat-2 HES projeleri de Danıştay'ın aldığı karar doğrultusunda iptal edilmelidir" dedi.
alardaki-hesler-iptal-edildi.jpg

HES'LERİN ENVANTERİNİ SORDU
Türkiye genelinde, yapımı tamamlanan, yapımı devam eden ve yapılması düşünülen HES sayısını da isteyen Budak, “Bu HES'lerin bölgesel dağılımı nedir? Antalya ve ilçelerinde ayrı ayrı halen faaliyette olan, yapımı devam eden ve lisans verilmiş olan HES projelerinin sayısı nedir? Bunlar hangi su kaynakları üzerindedir? Bu santrallerin var olan ya da öngörülen kurulu güçleri ve yıllık elektrik üretim potansiyelleri ayrı ayrı ne kadardır" diye sordu. Budak, Antalya ve ilçelerinde kaç adet yeni HES projesi ve hangi bölgelerde planlandığının yanıtlanması da istedi.