Sadece deniz/kum/güneş üzerine yoğunlaşmadan sektörün tüm alanlarında dünyadaki konumunu koruyup, yükselişine devam etmek isteyen turizmciler; kültür/sanat, spor, kongre, cruise gibi alanlarda kendilerine yer açıyor.

Bu kapsamda Hint düğünlerinden hatrı sayılır bir pay almak isteyen turizmcilerin atakları da devam ediyor. Dünyada 10 milyar euroluk Hint düğün pazarından 10 milyon dolar alan Türkiye, 2020’de bu gelirini katlamaya hazırlanıyor.

Hint düğün pazarının Türkiye’deki önemli temsilcilerinden Inventum Global’in Kurucu Ortağı Bünyat Özpak, kasım ayına kadar başta Bodrum olmak üzere Antalya ve İstanbul’da büyük Hint düğünlerinin devam edeceği bilgisini verdi.

Bodrum’da yakın zamanda 2 büyük Hint düğünü yaptıklarını anlatan Özpak, “Hint düğünlerinin paket ücreti 500 bin dolardan başlayıp sınırsız olarak yukarı çıkıyor. Düğünü yapacak aileler onlarca, yüzlerce misafirini de Türkiye’ye taşıyor. Ulaşım açısından Tayland gibi bölgeler düğünlerin ilk sırasında ama ‘Antalya nerede?’ diye sordukları günlerden bugüne gelmek çok büyük başarı oldu” dedi.

Charter uçuş yapacak

Eylül, ekim ve kasımda da Antalya, Bodrum ve İstanbul’da önemli düğün hareketi olacağını anlatan Özpak, bu tarihlerde Bodrum’da 4 büyük düğün olacağını söyledi.

Özpak, “Büyük ve yeni bir çalışma daha yapıyoruz. Biliyorsunuz uzak ülkelerde en önemli sorun ulaşım. Hindistan’dan Türkiye’ye kasım ortasından nisana kadar devam edecek düzenli charter (özel hizmet için uçağın tamamının kiralanması) seferlere başlıyoruz.

Bu sayede toplantı ve düğün anlamında daha fazla insan getireceğiz. Türk bayraklı bir charter havayolu şirketi ile yapacağız. Inventum Global olarak bu anlamda ciddi bir yatırım yaptık” diye konuştu.

‘Tur da yapıyorlar’

Hint düğünlerinin Türkiye turizmine bir diğer olumlu etkisi ise, Bodrum ve Antalya’da ‘ölü sezonda’ yani turist sayısının azaldığı dönemde, ekonomiye katkı sunmaları. Buna göre nisan ve kasım arasını dolduran Hint düğünleri sayesinde bölgelerde önemli canlanma yaşanıyor.

TravelShopTurkey&Murtis Tour Genel Müdürü  Murtaza Kalender, 2020 yılının Hint düğünleri açısından çok iyi geçeceğini belirtirken, 2019’da 15’in üzerinde bir sayıya ulaşacak düğünlerin, 2020’de 30 olacağını dile getirdi.

Kalender, “Bölgelerden aldığımız bilgilere göre, düğün için gelen konuklar; kültür turlarına da başlıyor. Hintler deniz/kum/güneş tatilinden daha çok kültür turizmine olumlu etki edecek güce sahipler. Bu sayede Türkiye’nin tanıtımını da çok iyi yapıyorlar” dedi.

Paket fiyat

Hintli aileler düğün için gittikleri ülkede en az 300 konuk ağırlıyor, bu sayı bazen 1000’e kadar çıkıyor. Bu davetlilerin hepsi düğün yapılan ülkede konaklıyor. Hint ailelerin, Hindistan’da anlaştıkları düğün acentesi, düğün yapılacak ülkedeki bir firmayla temasa geçiyor.

Hint düğün paketleri 500 bin dolardan başlarken sınırsız artabiliyor. Bu ücret sadece düğünün paket fiyatı oluyor. Yanı sıra her konuğun önemli oranda gittikleri ülkede harcama yaptıkları biliniyor.

 

Milliyet