Bırak GÜL/ÖZEL HABER

Alanya Belediyesinin şehir hayatı açısından önemli projeleri arasında yer alan prestij caddeleri projesinin ilki Alanya’nın 3 anayolunun (Atatürk Caddesi, 25 Metrelik Yol, Çevre Yolu) dışındaki en işlek cadde olan Alaiye Caddesi’ne uygulandı. Yaklaşık 2.5 yıl önce hizmete açılan prestij caddesinin en önemli özelliği ise bisiklet yolunun belirgin şekilde motorlu araç yolundan ayrılmasıydı. Proje beğeni toplayınca Antalya Büyükşehir Belediyesi Mahmutlar’da Alanya Belediyesi ise Alaiye Caddesi’nin etrafındaki caddelerde projeyi hayata geçirdi. 

EDİNİLEN TECRÜBELER PROJEDE DEĞİŞİKLİKLERE NEDEN OLDU

İlk yapılan Prestij Caddesi’nde (Alaiye Caddesi) kısa boylu plastik dubalar kullanılarak bisiklet yolları motorlu taşıt yolundan ayrıldı. Ancak araç sürücüleri plastik dubalara aldırış etmeden bisiklet yoluna park yaparak dubaların parçalanmasına neden oldu. Bununla birlikte çok sayıda süpermarkette dubaları sökerek bisiklet yolunu araç otoparkına çevirdi. Bu nedenle Alanya Belediyesi Kemal Reisoğlu ve Bostancıpınarı Caddelerinde daha uzun dubalar ve dubaların diplerinde metal destekler kullandı. 

VATANDAŞ ENGELLERE ALDIRMADI

Vatandaşların bisiklet yollarındaki dubaları kırmasının önüne geçilmesi amacıyla yapılan yenilikler çok da fazla değişikliğe neden olmadı. Özellikle akşam saatlerinde bisiklet yolu ücretsiz otopark olarak kullanılmaya başlandı. Pankomatların ücretli olması nedeniyle bisiklet yolları vatandaşın daha da çok ilgisini çıkıyor. 

HER ŞEYİN BAŞI EĞİTİM

Bisiklet kullanımını arttırmak ve şehirde trafiği rahatlatmak için hayata geçirilen prestij caddeleri de tıpkı engelliler için yapılan uygulamalar gibi vatandaşın cehaletine takıldı. Engelli rampalarının önüne park eden vatandaşlar gibi bisiklet yollarını da istila ediyor. 

MOTOSİKLET GİRİŞLERİ ENGELLENMELİ

Prestij caddelerini kullanan vatandaşların bir diğer şikayeti ise motosiklet sürücülerinin araçları geçebilmek için bisiklet yolunda hızla ilerlemesi. Sağdan sollama yapan motosikletler hem bisiklet yolundaki vatandaşları hem de araç sürücülerini tehlikeye atıyor.