Burak GÜL/ÖZEL HABER

Araç sürücülerinin özellikle de motosiklet sürücülerinin tehlikeye girmesine neden hız kesici tümsekler Alanya’da adeta mantar gibi çoğaldı. Her caddede ardı ardına sıralanan tümsekler ise vatandaşları adeta isyan noktasına getirdi. Yasaların belirlediği çerçevenin tamamen dışında yapılan hız kesici tümsekler kimi zaman özellikle yağışlı havalarda araçların direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olduğu gibi trafikte sıkışmaların yaşanmasını da sağlıyor. Hız kesici tümseklerin yükseklikleri ise standart dışı olduğu zaman ise araçların teknik arıza vermesine kadar bir çok sorunu beraberinde getiriyor. Buna ek olarak bazı konut sitelerinin gelişi güzel yaptırdığı kontrolsüzce çoğalan hız kesici tümseklerin de önü alınamıyor. Son olarak Eşref Kahvecioğlu Caddesi’ne sık aralıklar ile yapılan ve standartların çok üstünde yüksekliği bulunan hız kesici tümsekler trafiğin yoğun olduğu caddeyi keşmekeşe çevirdi. 

YASAL STANDARTLARIN DIŞINDA 

Eşref Kahvecioğlu Caddesi’ne yapılan hız tümsekleri ilçenin birçok yerinde olduğu gibi standartlara aykırı. “Trafiği sakinleştirmeye yönelik önlemler” bölümünde yer alan standartlara göre hız kesici tümsekler şehir içinde trafik yoğunluğunun düşük, yol yapısının hız yapmaya elverişli olduğu ve özellikle çocuk bahçesi, okul, spor ve konut alanları gibi yaya hareketliliğinin yoğun olduğu yol kesimlerinde kullanılmalıdır. Ancak Alanya’nın en işle caddelerinde hız kesici tümsekleri görmek mümkün. Bununla birlikte minimum 50 metre arayla yapılması gereken tümsekler Eşref Kahvecioğlu Caddesi’nde ardı ardına sıralanan hız kesici tümsekler gibi kısa aralıklarla yapılıyor. 

UYARI LEVHALARI KULLANILMIYOR

Yola girişten en erken 20 metre mesafede yapılması gereken hız kesici tümseklerin aynı zamanda uyarı levhaları ile de belirtilmesi gerekiyor. Özellikle çift yönlü trafiğin olduğu caddelerde, yola bağlanan tali yollarda da kasis uyarısının yer alması gerekiyor. Ancak bir çok noktada bu kurallar uyulmuyor. 

TSE STANDARTLARI 3.6 METRE

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği standartlara göre hız kesici tümseklerin genişliğinin minimum 3.6 metre maksimum 3.8 metre olması ve yüksekliğinin ise 7.5 ile 10 santimetre olması gerekiyor. Ancak ilçede yapılan tümseklerin neredeyse hiçbiri belirlenen standartlara uygun değil. TSE’ye göre yapılan hız kesici tümsekler yolun yapılığı malzemeden yapılmak zorunda. 

MAHKEME KARARI DAHİ VAR

Sakarya'da seyyar satıcılık yapan Kadir Kermen, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından işaretleri olmayan ve mevzuatlara aykırı yapılan tümseklerin kaldırılması için Sakarya 2. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin savunmasını yeterli bulmayan mahkeme, belediyenin davaya itirazını reddetti. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda tümseklerin tek tek incelendiği, hatalı ve mevzuata uygun olmadığı vurgulandı. Mahkeme, şehrin çeşitli yerlerinde yapılan 20 tümseğin TSE tarafından getirilen standartlara uygun olmadan inşa edildiği, gerekli bakımın (levha, işaret konulması) yapılmadığı, bir kısmının ise trafik akışı açısından uygun olmayan yerlere yapıldığı gerekçesiyle kaldırılmasına hükmetti.