Hafize DEMİREL - Alanya’da yaklaşık 45 yıldır esnaflık yapan Hasan Öner, 45 yıllık başarı öyküsünü Gerçek Alanya Gazetesi’ne anlattı. Öner, “1973 yılından bugüne kadar müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerimizde  hijyen ve kaliteye önem vererek sağladığımız güveni hiç sarsmadık. Müşteri memnuniyeti bizim için her zaman öncelik oldu” dedi.

BERBERLİKTEN ŞARKÜTERİYE

1975 yılında babasıyla birlikte berberlik yaptığını belirten Hasan Öner, “Babam bir gün bana, ‘Berberlikten çok az kazanıyoruz. Siz de büyüyorsunuz. İhtiyaçlarınız artıyor. Evimiz de küçük geliyor. Ne yapalım?’ diye sordu. O günlerde İstanbullu bir aile dostumuz vardı. Babama ‘Ünal gel İstanbul’a gidelim. Kapalı Çarşı’yı, Mısır Çarşı’sını gezelim. Orada bir esnafla anlaşırsak ortak bir iş yaparız’ dedi. Bu teklif üzerine babam İstanbul’a gitti. Oradaki hazır pastırmaları, yiyecek içecekleri, konserveleri görünce ‘Alanya’da böyle bir şarküteri açsak kaldırır mı acaba Alanya’ dedi. O zamanlarda Alanya’da sadece 5 tane bakkal vardı. Biz, ‘ne yapalım’ diye düşünürken, İstanbul’daki aile dostumuz ‘Korkmayın, çekinmeyin. Bir girişkenlik yapalım ben de yardımcı olurum size. Alanya’ya öncülük yapmış olursunuz.  Alanya turizm kenti, başarılı olacağınıza inanıyorum’ dedi. Babamla konuştuk ve şarküteri adı altında dükkan açmaya karar verdik ve berber dükkanını boşalttık. 1950’lerden beri İskele’deki Polis Karakolu’nun karşısında hizmet veren berber dükkanının tadilatını yapıp, İstanbul’dan bir kamyon şarküteri ürünleri getirttik. Eski berber dükkanını tam bir şarküteri havasına kavuşturduk. Herkes dükkana ilgiyle bakıyordu. Çünkü o zamanlarda salam, sucuk, pastırma gibi ürünler çok tanınmıyordu. Zamanla insanları alıştırmaya başladık” dedi.

İLK YOLUNMUŞ TAVUK

Alanya’da yolunmuş tavuğu ilk olarak kendilerinin sattığını ifade eden Hasan Öner, “Yolunmuş tavuğu ilk olarak biz sattık. Alanya’da ilk defa tavuğu 4’e bölen de benim. Daha sonra kasaplar da farkına varmaya başladılar. Konya’yla irtibat kurup oradan getirtmeye başladılar ve  parçalamaya başladılar. Biz Alanya’ya bu konuda da bir öncülük, yenilik yapmış olduk” şeklinde konuştu.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÖNEMLİ

En önemli ilkelerinin müşteri memnuniyeti olduğunun altını çizen Öner, “1973 yılından bugüne kadar müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerimizde  hijyen ve kaliteye önem vererek sağladığımız güveni hiç sarsmadık. Müşteri memnuniyeti bizim için her zaman öncelik oldu” diye konuştu.

BAKKALIK ZOR MESLEK

Alanya’da başka 45 yıldan beri bu mesleği yapan başka kimsenin olmadığına işaret eden Hasan Öner, “Bugün meslektaşlarımız gerçekten çok zor durumdalar. Alışveriş yapan vatandaşa da hak vermek gerekiyor. Eskisi gibi bol keseden harcayamıyorlar. Gün geçtikçe maliyetler artıyor. İnsanlar kaliteyi bırakıp fiyata bakmak zorunda kaldılar. Kısaca özetlemek gerekirse bakkalların durumu içler acısı” dedi.

ZİNCİR MARKETLER

Hasan Öner, şöyle devam etti: “Zincir marketler ucuz olduğu için vatandaşlar ihtiyacı olmayan ürünleri de alıyor. Bu defa da parası bitiyor. O zaman da evin altındaki bakkala yönelip, veresiye istiyorlar. Çocuğuma harçlık vereceğim. 3 TL ver de ben sana akşam vereyim diyecek duruma düşüyorlar. Bakkalı veresiye işyeri olarak görüyorlar. Şu anda bakkal çok zor durumda. Biz en eski olduğumuz için ayakta olsak ta böyle giderse bizler de biteceğiz. Bu meslek kolay değil. Ben sabah 6:30’da açıyorum, gece 00:00’ı geçtiği gün oluyor. Ben temelden gelip severek yaptığım için bu kadar ayakta kalabildim. Bu işi yapabildiğim kadar yapmaya devam edeceğim.

İNSAN KAZANDIK

Bu meslekte manevi olarak bir şey kaybetmedik. İnsan kazandık. Saygı, sevgi kazandık. İnsanlara lazım olan en güzel şeyler bunlardır. Maddi olarak yüzde 50 gider, yüzde 50 gelir oluyor. Büyük bir kazancım ya da kaybım olmadı. Hep dengede götürdüm.

GENÇLERE TAVSİYELER

Bu işe asla borçla girmemeleri gerekiyor. Borçla girerse devam ettiremezler. Çünkü bu iş her gün gider gelir olan bir iş. Borçla girerse borcunu mu ödeyecek yarın alacağı ürünün parasını mı ödeyecek. Kesinlikle borçla girmesinler. Sadece bu meslek için değil her meslek için geçerli.”