-    Erkan Uysal 

Alanya’da üretici ürününü koyunlara yem yaptı Alanya’da üretici ürününü koyunlara yem yaptı

Türkiye'de tarımsal üretimin planlanması noktasında ilgili yönetmeliğin çıktığını ifade eden Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, “Alanya'da bütün teknik ekibimizle birlikte tarım, hayvancılık, su ürünleri üretiminin planlaması noktasında çalışmalarımızı hızlı şekilde yürütmekteyiz. Bundan sonra tarımsal üretimin planlanarak arz-talep dengesinin oluşturulması noktasında çalışmalarımız olacak. Üretimimizin kayıt altına alınması, kalitesinin yükseltilmesi, verimliliğin artırılması, yatırımların kontrol edilmesi ve bunun da sürdürülebilirliği noktasında tarımsal üretim planlamasını yapacağız. Amacımız üretim planlamasına konu ürün ve ürün gruplarının belirlenmesi. Su kısıtlılığı gibi bütün kriterlerin olacağı çalışma yapacağız. Üretimin planlaması tarımsal faaliyet alanlarına göre havza veya işletme bazında belirlenmesi görevlerimiz arasında. Üreticimiz bize bundan sonra herhangi bir işlem yaparken, yani dikili arazi için başvuru yaparken bizden izin almak zorunda. 
Bunu sökmesi, onun yanına başka bir ürün eklemesi gibi durumlarda müdürlüğümüzden izin almak durumunda. TÜİK kayıtlarındaki yeterlilik oranı yüzde 150 ve üzeri olan ürünler. Yüzde 100 bize yeten, yüzde geri kalan yüzde ellisi fazla olan ürünler. Yüzde 6 eğimin altındaki yerlere meyve ağaçlarının dikilmesi izne tabi. Biz buradan izin vereceğiz” dedi. 
“SÖZLEŞMELİ TARIMA GEÇECEĞİZ”
Sözleşmeli tarıma geçileceğini açıklayan Rüzgar, “Ürün planlaması yapıldıktan sonra o stratejik ürünleri ekecek olanlarla sözleşmeli tarım uygulamasına geçmiş olacağız. Bunu hayvancılıkta işletmelerin kendi ihtiyaçlarına göre yem üretimleri noktasında ve tarla içi modern sulama sistemleri kurularak yapılan üretimler bunlar öncelikli olanlar. Özel mevzuat gereğince zorunlu olan ürünler. Çiftçi örgütleri tarafından ortak alanlarda yapılan üretimler noktasına öncelik tanıyacağız” diye konuştu.  
“STRATEJİK ÜRÜNLER BELİRLENECEK”
Ülke ihtiyaçları doğrultusunda stratejik önem arz eden ürünlerin belirleneceği söyleyen Rüzgar, “Yani hangi ürünler stratejik, hangi ürünleri üretmemiz, daha çok üretmemiz gerektiği noktasında bunları tespit edeceğiz. Alanya bölgesinde ne üreteceğini biz biliyoruz. Ülkesel ihtiyaç, çiftçi deneyimleri, ekipman varlığı, verim, su tüketimi, pazarlama, üretim alanı, ürün uygunluk alanı, su varlığı, tarımsal sanayi. Yani bütün bu kriterleri bir arada toplayıp bir tarımsal bitkisel üretimi noktasında planlamaya gitmiş olacağız” ifadelerini kullandı. Rüzgar hayvansal üretim ile su ürünlerinde planlamaya gidileceğini ve stratejik önem arz eden hayvansal ürünleri belirleyeceklerini söyledi. 


GENÇLER VE KADINLARA İLAVE DESTEK VAR
Hayvancılıkta etkin destekleme modeline geçileceğini ifade eden Rüzgar, “İlk defa aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklerinde ilave destek sağlayacağız. Örneğin şu anda biz 2 bin 68 lira buzağı desteği veriyoruz. Eğer aşılarını ve kaydını yaptırmış ise bu destek 5 bin 200 lira olacak. Eğer hastalıktan ari bir işletmede buzağı doğmuşsa bu 7 bin 200 lira olacak. İlk defa genç ve kadın üreticilerimize ilave destek verilecek. Yani her destekte bu pozitif ayrımcılık olacak. Genç ve kadın üreticilerimize sınırlama olmaksızın üretilen her buzağı, oğlak, kuzuya destek vereceğiz. Hastalıktan ari işletmeler 
özellikle desteklenecek. Hayvansal üretimdeki en büyük girdi olan yem oranını kontrol etmek ve planlamak için meralarımızı ıslah ve yem üretimine açacağız. Hem alıcıyı hem de satıcıyı güvence altına alan sözleşmeli üretim modeline geçeceğiz. Koruyucu aşı uygulamalarına yaygınlaştırıp aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak için gerekli aşı desteğini sağlayacağız” dedi. 
“DENETİM İSTASYONU AÇACAĞIZ”
Özellikle kurban bayramlarında Türkiye'nin her yerine hayvan girişini olduğunu bunu kontrol etmek için de 
denetim istasyonları açacaklarını belirten Rüzgar, “Ulusal aşı üretim tesisi ve veteriner tıbbi ürün kontrol merkezini bakanlık oluşturacak. Bütün bunlar tarımsal ve hayvansal üretim planlamamız içerisinde yer alıyor. Bakanlığın Kırsal Kalkınma Destekleri programı başvurusu 29 Mart'ta bitiyor. Daha önceden bu Avrupa Birliği (AB) desteği olan TKDK’nın IPARD hibe destekleri 41 ilimizde vardı. Antalya yoktu ama bu yıldan itibaren bütün illerimizde IPARD hibe destekleri açılmış durumda. Artık Antalya’daki üreticilerimiz, yatırımcılarımız da bu IPARD desteklerinden yüzde 51 destekten yararlanabilecek. Bunda meyve sebze paketleme, hayvan ürünlerini işleme, ahır, sera yapımı, yenilebilir enerji, güneşten elektrik üretme gibi birçok aynı kırsal kalkınmada olduğu gibi hibe destekleri söz konusu. Bunun şubesi Antalya açıldı. 
TKDK bunların ilanlarını açıklayacak. Üreticiler internet sitesinden takip edebilir. Üreticiler ya da yatırım yapmak isteyenler müdürlüğümüze gelirse her türlü bilgi ve desteği biz sağlayacağız” diye konuştu.

Editör: DAMLA ERCİYAS