Halk arasında Beta Mikrobu olarak bilinen bakterinin asıl ismi A Grubu Beta Hemolitik Stroktokok. En çok 3-12 yaşları arasında görülen beta enfeksiyonu solunum yoluyla yayılıyor ve çok bulaşıcı. Enfeksiyon zamanında, hızlı ve uygun tedavi edilmezse hayati sonuçlar doğurabilir. 

Bu enfeksiyonu taşıyan çocukların hem kendi sağlıkları için hem de diğer çocuklara bulaşma riskine karşı tamamen iyileşene kadar okula gitmemeleri gerekiyor.

Beta mikrobu 6 aydan küçükler, 6 ay ila 3 yaş arasında olanlar ve 3 yaş ila 12 yaş arası olarak 3 gruba ayrılıyor.
En tehlikeli olduğu yaş grubu ise 3-12 arası. Yani tam okul çağı.

beta-mikrobu-2.jpg

NASIL BULAŞIR?

Beta enfeksiyonu olan birey yakın temasta bulunduğu kişilere (ev halkına ve okul arkadaşlarına) kolayca bu mikrobu bulaştırabilir. Nefesten, ortamdaki havadan, yiyecekten…

Belirtileri nelerdir?

Beta mikrobu; halsizlik, kulak ağrısı, mide bulantısı, eklem ağrısı, üşüme, boğazda şişme ve ağrı, yüksek ateş gibi belirtilerin oluşmasına neden olur. Halsizlik neredeyse sürekli haldedir. Çocuklar mikrop ve yüksek ateş nedeniyle bitkin düşer.

Hangi hastalıklara neden olur?

6 aydan küçüklerde genellikle hafif burun akıntısı ve düşük düzeyde ateş ile birlikte nezle yapar. 6 ay ile 3 yaş arası olanlarda, düşük dereceli ateş, eklem ve kas ağrıları ve nezle bulguları vardır. Şeffaf burun akıntısı, boyunda hafif ağrılı beze (lenf nodları), sinüzit,  bazen de bunlara eşlik eden orta kulak iltihabı görülebilir.

beta-mikrobu-3.jpg

En tehlikeli olan 3 yaş ile 12 yaş arasında ise, genellikle hızlı bir şekilde bademcik iltihabı, nezle ve bazen de eşlik edebilen kızıl hastalığı görülür. Genellikle yüksek ateş, kusma, boğaz ağrısı, baş ağrısı, terleme ve yorgunluk ile bazen de bu belirtilere eşlik eden karın ağrısı ile kendisini gösteren Kızıl’ın kuluçka evresi 2-4 gündür. 

Beta mikrobu genellikle cilt ve solunum yolu enfeksiyonu yapmasına rağmen: zatürre, zatülcem, kemik iltihabı (osteomiyelit), endometrit, menenjit, yumuşak doku iltihabı ve apseye de neden olabilir.

NASIL ANLAŞILIR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hekimin şüphelenmesi ve testler yardımıyla tanısı konulur. Boğazdan alınan salgının incelendiği bir testle ön tanı konularak; tedavi süreci hemen başlatılabilir. İlk etapta yapılan testin sonucu pozitifse hemen penisilin tedavisine başlanır; ancak mutlaka boğaz kültürü alınmalıdır. Sonucuna göre uygun antibiyotik seçilir.

Tedavi edilmezse ne olur?

Eğer tedavisi yapılmaz veya gecikilirse streptokok enfeksiyonunun yayılması, genellikle ilk haftada olur. Bunlar; bölgesel lenf nodlarının (beze) iltihaplanması, orta kulak iltihabı, sinüzit, az görülen zatürre, mastoidit, septisemi (kana karışması), kemik iltihabı ve toksik şok sendromu ile kendisini gösterebilir. Ayrıca akut romatizmal ateş ve böbrek iltihabına da neden olabilir.

PEKİ NASIL KORUNACAĞIZ?

Okul, kreş gibi toplu yaşanan yerlerde, dönem dönem boğaz kültürü alınmalıdır. Okulda enfeksiyon belirtisi olan çocuklar eve gönderilmelidir.

Genel hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve C Vitamini tüketimi artırılmalıdır.

Beta mikrobu bulaşan çocuklar, hem kendi sağlıkları hem de diğer çocukların sağlığı için tamamen iyileşene kadar okula gitmemelidir.

Editör: TE Bilisim