Uluslararası ölçekte FEE önderliğinde, ülkemizde ise Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programına dair 2018 yılı ödülleri açıklandı. Bu yıl Türkiye’de 459 plaj, 22 marina ve 10 yatta Mavi Bayrak dalgalanacak olup Türkiye Mavi Bayraklı Plaj sayısını arttırarak dünya 3. sü oldu.

2018 DENETİMLERİ BAŞLADI

2018 yılı Mavi Bayrak ödülüne layık görülen 62 tesis plajı, 6 halk plajı ve 1 marina işletmesinin sezon denetimleri başladı. Alanya kent ölçeğinde başvuru yapan tesis ve halk plajlarının Mavi Bayrak sezon denetimleri, TÜRÇEV Antalya Koordinatörlüğü, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Alanya Şubesi ve Alanya Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Denetimler esnasında tesislerin ve halk plajlarının Mavi Bayrak kılavuz kriterlerine uygunluğu yerinde doğrulanarak, sezon boyunca Mavi Bayraklı Plaj olarak faaliyet gösterecek tesislerin plajlarına en iyi plaj uygulamaları konusunda da bilgiler veriliyor. 

Tesislerin 2017 Kasım döneminde yaptığı Mavi Bayrak başvuruları ilk defa online olarak gerçekleştirildi.

DENETİMLERİ YAPILIYOR

Bu denetimleri sırasında Alanya Belediyesi ve ALTİD işbirliği ile faaliyetlerinin devamlılığı sağlanan Damlataş Halk Plajı, Kleopatra Doğu Halk Plajı, Kleopatra Batı Halk Plajı, Keykubat Batı Halk Plajı, Keykubat Doğu Halk Plajı (Ananas Otel önü) ve Gençlik Merkezi Önü Halk Plajı olmak üzere 6 adet Mavi Bayraklı halk plajının da denetimleri gerçekleştiriliyor.

MAVİ BAYRAK KRİTERLERİ ÇOK SIKI

Mavi Bayraklı plajların önemli kriterlere sahip olduğunu açıklayan yetkililer şunları kaydetti: Plajların sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılmaktadır. Ayrıca, plajı kullananların güvenliğini öngören cankurtaran bulundurulmakta, su sporları ile yüzme alanı ayrılmakta, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlanmaktadır. Kriterler güncel gelişmeler doğrultusunda yenilenmekte ve geliştirilmektedir. Bu yılki ana vurgu ise ‘sürdürülebilirlik programı’ olmuştur ve bu kapsamda önümüzdeki yıllarda kriterler devamlı yenilenecektir.” (Haber Merkezi)