İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, Alanya Televizyonu ATV’de yayınlanan Haber Masası programına konuk oldu. Gazeteci Ahmet Tunç’un sorularını yanıtlayan Fenercioğlu, Alanya’da inşaat sektörünün 2018 yılında günü kurtardığını, 2019 yılı ve geleceğe de umutla baktığını söyledi.

“ALANYA’DA İNŞAAT BİTMEZ”

Alanya’da Rus krizi ile birlikte kötü günler geçiren inşaat sektörünün özellikle 2018 yılında nefes aldığını dile getiren Aycan Fenercioğlu, bunda yabancıya yönelik satışların etkili olduğunu kaydetti. Fenercioğlu, “Dövizin artması yerli vatandaşın alım gücünü azalttı ama yabancılara yönelik satışı patlattı. 2018 yılında çoğunluğu Rus ve Avrupalı olmak üzere yabancılara 5 binin üzerinde konut satıldı. Bundan da Alanya ekonomisine 300 milyon Euro girdi. Bu önemli bir rakam. Alanya’da inşaat sektörü önümüzdeki dönemde de büyüyerek devam edecektir” dedi.

“BANKALAR FIRSATÇILIK YAPIYOR”

İnşaat sektörünün önündeki en büyük sorunun yüksek faiz oranları olduğunu dile getiren Fenercioğlu, yüzde 35’lere ulaşan faiz oranlarının ve dövizdeki artışın yerli vatandaşın alım gücünü azalttığını vurguladı. Fenercioğlu, “Böylesine yüksek faiz oranları vatandaşları ve işadamlarını mağdur etti. Türkiye’de özel bankalar fırsatçılık yapıyorlar. Bankalar iyi gün dostu olmuş. Bu faiz oranları makul seviyelere inerse inşaat sektörünün önü iyice açılır”  diye konuştu.

“MÜTEAHHİTLERİMİZ TEBRİĞİ HAK EDİYOR”

Alanya’da müteahhitlerin ve inşaat firmalarının sürekli kendini yenilediklerini ve örnek projeler sunduklarını da ifade eden Fenercioğlu, Alanya ve bölgesinde dünya standartlarının üzerinde yapıların oluştuğunu dile getirdi. Fenercioğlu, “Mesleğim gereği Avrupa’nın birçok ülkesini gezdim. Birçok emlak fuarında yer aldım. Türkiye ve özellikle Alanya bölgesinde hayata geçirilen projeler dünyada bir marka. Bu anlamda müteahhitlerimiz tebriği hak ediyor” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN KORKMAYIN”

Alanya’da yapılaşmayı tamamlamış bölgelerde kentsel dönüşüme yönelik bir talep olduğunu, ancak emsal artışına izin verilmemesi nedeniyle mülk sahiplerinde bir isteksizlik yaşandığını dile getiren Fenercioğlu, şu ifadelere yer verdi: “Vatandaş, 100 metrekarelik bir dairesine karşılık yine 100 metrekarelik yeni bir daire istiyor. Bu mümkün değil. Çünkü bakanlık emsal artışına izin vermiyor. 5 katlı bir binanın yerine yine 5 katlı bir bina yapmak zorundayız. İnşaatı yapan müteahhitin de kazanması gerekiyor. Mülk sahipleri, özellikle risk içeren binalarında bu fedakarlıktan kaçınmamalı. Çünkü önce can güvenliği. Devletin de verdiği teşvikler değerlendirilerek Kentsel Dönüşüm Yasası’ndan faydalanılmalı.” (Haber Merkezi)