Burak GÜL/ Özel Haber

Turizm Bakanlığı sene başında aldığı ani karar ile katılım sağlanan fuar sayısını 24’e düşürmüştü. Bu durum Alanya’nın özellikle ilçe merkezi açısından büyük önem taşıyan İskandinav ülkeleri ve bazı Baltık ülkelerinin fuar programı dışında kalmasına neden olmuştu. Bu duruma çözüm üreten Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV), EMITT Fuarı’ndaki standında yer verdiği Letonya Otel ve Restorancılar Birliği ile ortak bir proje gerçekleştirdi. Letonya Otelciler ve Restorancılar Birliği’nin, Letonya’nın Riga ve Litvanya’nın Vilnius kentinde gerçekleştirilen fuardaki ve standından ücreti karşılığında yer kiralandı. Alanya’nın tanıtımı ise Türkiye’yi iyi tanıyan ve Türkçe konuşan Tarih Öğretmeni Eryk Tatol tarafından yapılıyor. Yapılan ortak proje fuarlardaki giderlerimizin de minimuma inmesine olanak sağlıyor. 

“BALTIK ÜLKELERİ OLMAZSA OLMAZIMIZ”

ALTAV Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu Baltık ve İskandinav ülkelerinin Alanya için olmazsa olmaz bir konumda olduğunu ifade etti. Dahaoğlu, “Baltık fuarları bizim için olmazsa olmaz durumda. Bu ülkelerden gelen her 2 turistten 1’i Alanya’ya geliyor. Biz bu ülkelerde oldukça popüleriz, Litvanya ve Letonya’nın fahri konsolosları Alanya’da. Litvanya ve Letonya’nın fahri konsoloslarının Alanya’da olması bizlere vermiş oldukları bir değerin göstergesidir. Litvanya’dan Gazipaşa'ya direk uçaklarımız var. Bu kriterler bir araya geldiğinde Baltık fuarlarına katılmamız gereklilik haline geliyor.” İfadelerini kullandı.  

BÜTÇE SIKINTISI DOĞABİLİR

Turizm Bakanlığı’nın fuar sayısını 24’e indirmesi sonrası bir de geçmiş yıllarda ücretsiz olan stantları ücretli hale getirmesi ALTAV’ın bütçesine de olumsuz yansıyacak. Özellikle gelecek yıl için bütçenin artış kaydetmesi zaruri ihtiyaç durumuna geldi. Sadece Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen 24 fuarın 15’ine katılım sağlanması durumunda dahi, 500 Avro ile 2 bin Avro arasında stant ücreti ödenmesi gerekiyor. 15 Fuara ortalama 1000 Avro stant kirası ödendiği var sayıldığında ALTAV’ın bütçesine ekstra 15 bin Avro yani 90 bin TL civarında bir yük getiriyor.  ALTAV Başkanı Mehmet Dahaoğlu da “Fuarların ücretli hale gelmesi bizim bütçemize önemli ölçüde olumsuz yansıma yapacaktır.” Dedi. 

BAKANLIĞA GÖRÜŞ BİLDİRİLDİ

ALTAV, temsilcileri Yönetim Kurulu toplantısında yaşanan sıkıntıları görüştü. Ardından Turizm Bakanlığı ile yapılan istişare toplantısına katılan ALTAV gelecek dönemde özellikle Baltık ve İskandinav fuarlarının, fuar programına alınmasının gerekliliklerini bakanlık yetkililerine aktardı. 2019 – 2020 yılındaki fuar programında Baltık ülkelerinin olup olmayacağı önümüzdeki süreçte netleşecek. 

Editör: TE Bilisim