Burak GÜL/ÖZEL HABER

“Artık il olmalı” dediğimiz Alanya’nın potansiyeli her geçen gün katlanarak artıyor. “Dünya Şehri” imajı için bir çok etkinlik ve yatırım yapılsa da dünyada çözüme kavuşmuş bir çok sorun ilçemizde kanayan yara olmaya devam ediyor. Bunun en önemli örneklerinden biri trafik sorunu. İlçeyi üçe bölen ve birbirine paralel olan Atatürk Caddesi, 25 Metrelik Yol (Şevket Tokuş Caddesi) ve Çevre Yolu trafiğin yükünü çeken yollar olarak göze çarpıyor. Bununla birlikte de Alaiye Caddesi ’de kısmen alternatif yol olarak kullanılıyor. Yaz aylarında neredeyse 3 kat artan nüfus ve araçları ile ilçeye gelenlerin yanı sıra şehirden transit geçiş yapanlarında kullandığı yollarda yaşanan yoğunluk şehrin neredeyse her noktasında keşmekeşe neden oluyor. Her en kadar Antalya’dan istikametinden ilçeye giriş kapatılmış olsa da Mersin istikametinden gelen ve transit geçiş yapanlar şehirdeki yoğunluğun artmasına neden oluyor. Çarpık yapılaşmalar, ilçe merkezinde arazilerin değerli olması ve ilçenin yerleşim alanının metrekaresinin az olması nedeniyle sıkışık yapılan binalar ilçede trafik sorununu içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Trafik sorun belki de tam olarak çözülemese de en azından minimuma indirmek için yerel yönetimlere de önemli görevler düşüyor. Ancak zaman zaman yapılan kararsız uygulamalar, kişiye veya kurumlara özel uygulamalar ilçede trafiğin daha da içinden çıkılmaz bir hale gelmesine neden oluyor. 

ATATÜRK CADDESİ KEŞMEKEŞİN MERKEZİ

Gerçek Alanya Gazetesi olarak trafik sorununu mercek altına aldık. İlk olarak Atatürk Caddesi’ni ele aldığımızda Büyükşehir Yasası ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen caddede defalarca uygulama değişikliğine gidildi. Ancak düzen bir tülü gelmedi. İlk olarak Atatürk Caddesi kenarında bir çok nokta motosiklet parkı olarak belirlendi. Şimdilerde ise motosiklet parklarının bazıları iptal edildi ve tekrar parkomata verildi. Ancak vatandaşlar motosiklet parkına olan alışkanlıklarından vazgeçmedi. Mola Kavşağı ve Bostancıpınarı Kavşağı’nın yakınında yer alan motosiklet parkları kapatılmasına hatta “Motosiklet Park Etmek Yasak” tabelası asılmasına rağmen tabelaların önü onlarca motosiklet ile dolamaya devam ediyor. 

KIRMIZI IŞIĞIN DİBİNE KADAR GELEN PARK ALANI

Atatürk Caddesi’ndeki bir diğer sorun ise kırmızı ışıklara çok yakın mesafeye kadar işletmecilere kiraya verilen yol kenarları. Işıkların dibine kadar park eden araçlar özellikle yaz aylarında tur otobüsleri de şehrin içerisine girmeye başlayınca ışıklarda metrelerce kuyruk oluşmasının en önemli sebeplerinden biri ışığın hemen yakınına yapılan parklar olarak göze çarpıyor. Okul caddelerinin de parkomata verilmesi ile birlikte özellikle okul çıkışları caddeler tamamen kapanabiliyor.

SORUN ÇÖZMEK YERİNE, KÖKÜNDEN KESMEK

Alanya’da yoğunluk olan caddelerde çözüm bulunamayınca yolu tek yöne çevirme geleneği oldukça meşhur. İlçeler araştırıldığında herhalde en fazla tek yönlü yol Alanya’da olsa gerek. Bu da insanların ulaşımda sıkıntılarını arttırmasına neden oluyor. 

TERS YÖNLERDEKİ TAKSİ DURAKLARI

Alanya’da çok sayıda tek yön yol olduğunu bunların sorunlar çıkardığını ifade etmiştik. İşte bu tek yön yolların ana yola buluştuğu noktaya kadar taksilere verilmesi ve taksilerin zaman zaman ters yönden yola çıkış yapmaları da trafik açısından önemli bir sıkıntı. 

VE HEPSİNİN BAŞI DENETİMSİZLİK

“Motosiklet park etmek yasak” yazısının altına yapılan parklar, otobüs duraklarına bırakılan araçlar, kaldırımlara yapılan parklar daha birçok sorun sayılabilir. Ama yönetimlerin denetim görevlerini tam olarak yerine getirmemesi belki de sorunların en büyük başlangıç nedeni.