Burak GÜL

Yerel seçimlerin yaklaşması ile birlikte partilerde de seçim hareketliliği başladı. Ancak geçmiş dönemlere oranla süreç daha sakin geçiyor. 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 2019 Mart Yerel Seçimleri içinde hareketliliğin seçime çok yakın süreçte başlayacağı görüşleri ortaya atılıyor. Geçmiş seçimlerde 8 -9 ay öncesinde dahi oldukça hareketli geçen kulisler seçime 6 aya yakın zamana kalmasına rağmen cılız dedikodulara tanıklık ediyor. 

REKOR ADAY ADAYI GÜNLERİ GERİDE Mİ KALIYOR?

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AK Parti) aday söylentileri geçmiş dönemdeki seçimlere nazaran daha sakin geçiyor. 2009’da içerisinde İsmail Başaran, Kerim Kılınç, Kuddusi Müftüoğlu ve Kemal Kaçmaz ve Cengiz Gökçe’nin da bulunduğu aday adayları kıyasıya yarışmıştı. Seçimden aylar öncesinde başlayan yarış Kerim Kılınç’ın aday olması ile neticelenmişti. 2014 yılında Hüseyin Güney ve Hasan Sipahioğlu yarışından Sipahioğlu galip çıkmış ve aday olmuştu. Ancak 2018 yerel seçimleri öncesinde hareketlilik geçmiş dönemlere nazaran daha yavaş kaldı. Cılız söylentiler ile seyir eden AK Parti’de İlçe Başkanı Mustafa Toklu’nun, istifa konusunda önü kapandığı için aday olamayacağı öne sürüldü. Aday adaylığı için adı geçen bir diğer isim Mehmet Şahin için iddialar söylentiden öteye gitmedi.

CHP’DE ÖNSEÇİM SANCISI

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise gözler bir taraftan İYİ Parti ile ittifak söylentilerine çevrilirken bir yandan da seçime yalnız girildiği takdirde yapılacak hamleler gözen geçiriliyor. Geçtiğimiz Cumartesi Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştiren CHP İlçe Teşkilatı yaptığı mini anket ile üyelere gönüllerindeki adayı sormuştu. Ancak İlçe Başkanı Çorbacı’nın mini ön seçimden Şengül Yeşildal ve Ali Takavut’un eşit aldığını şeklinde basın açıklaması yapması tepkiye neden oldu. Kulislerde aday adaylıkları belli olmadan yapılan bu çalışmanın basınla paylaşılmasının yönlendirici bir durum olduğu konuşmaları yapıldı. 

SİPAHİOĞLU KIRGINLIĞI VAR MI?

İlçe teşkilatında bazı üyelerin milletvekilliği aday adaylığı sürecinde belediye başkanlığı için adaylığını da dillendiren Gökhan Sipahioğlu’na ise milletvekilliği aday adaylığı öncesi ilçe teşkilatı ile görüşmediği yönünde bazı tepkilerin olduğu öne sürüldü. 

EN RAHAT PARTİ MHP

Yerel seçimlere ilçe bazında belki de en rahat şekilde hazırlanan parti Milliyetçi Hareket Partisi, Mevcut Başkan Adem Murat Yücel’in dışında aday adayı çıkmamasına kesin gözüyle bakılan partide, kulaklar ittifak söylentilerinde. AK Parti ile olası ittifak durumunda atılacak adımlar ve meclis listesindeki isimler üzerine de yoğun mesai harcandığı öne sürülüyor. 

İYİ PARTİ KAPALI KUTU

24 Haziran seçimlerinde aldığı oyla başarılı bir seçim geçiren İYİ Parti’de ise gözler aday adaylarının isimlerinde. Şu ana kadar en çok adı geçen isim Abdullah Sönmez olsa da parti tabanında bu isme tepkiler olduğu iddiaları da gündeme geliyor. Sönmez’in AK Parti’ye de yeşil ışık yakması ile AK Parti’nin muhtemel belediye başkanı aday adayları içerisinde de geçmesi tepkilerin başlangıç noktası gibi görünüyor.

Editör: TE Bilisim