Selina Şengül

Çok kötü geçen 2016 ve 2017 turizm sezonlarının ardından, 2018 yılı bir geldi pir geldi. Özellikle Alanya’nın ana pazarları Almanya, Rusya ve İskandinav turist sayılarındaki artış sezonun neredeyse tamamının yüzde 90 doluluk oranında geçildi. Eylül ayına gelinmesine rağmen plajlardaki yoğunluk objektiflerden kaçmadı. 

YERLİ TURİST ALIŞKANLIK OLDU

Geçmiş dönemde yabancı turizme yönelik olduğu ve yerli turistin gelmediği yönünde eleştirilen Alanya, 2016 ve 2017 turizm sezonlarında önemli atılımlar yaptı. Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan düşüş 2016 yılının tarihin en kötü sezonu olmasına neden oldu. Yabancı turiste bağlı sistemi devre dışı bırakmak isteyen turizmciler ülke genelinde önemli tanıtım çalışmalarına imza atarak ve vatandaşlara tatili cazip hale getirerek ülkede tatile çıkan kişi sayısını arttırdılar.  Yapılan çalışmalar sonrasında Alanya’da artık yerli turistin uğrak noktası haline geldi. 

YABANCI PAZARLAR DÜZELİNCE

Kötü giden iki yılda can suyu görevi gören yerli turiste 2018 yılında yabancı turist de eklenince ilçeye tatile gelen kişi sayısı adeta tavan yaptı. Ancak kötü giden sezonlarda düşürülen fiyatlar kar oranına aynı ölçüde yansımasa de 2019 yılı için daha umutlu bir tabloyu gözler önüne serdi.

ORTADOĞU’DA TÜRKİYE’Yİ SEÇİYOR

Avrupa ve Rus pazarlarındaki düşüşler sırasında alternatif Pazar arayışına düşen turizmciler iç pazarın yanı sıra Ortadoğu’da önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Ortadoğu’dan da çok sayıda tatilci Alanya’yı seçti. Alternatif pazarların artışı 12 ay turizm hedefine ulaşılması noktasında da önemli bir motivasyon kaynağı durumunda. 

Fotoğraflar: İmranay Bozkurt

alanya-plajlari.jpgt2.jpgt3.jpgt4.jpg

Editör: TE Bilisim