Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kararı ile Alanya Kalesi, Kaş-Patara ve Demre-Taşdibi alanlarında yeni sit düzenlemesi yapılmış, bu düzenleme ise 'Kale imara mı açılıyor?" endişelerini gündeme getirmişti. Ayrıca SİT statüsü değiştirilen alanlarda villa ve turizm tesisinin yanısıra belli sınırlamalarla taşocağı, maden faaliyetinin yapılması mümkün olabilecekdi.

YENİDEN DÜZENLEME YAPILDI

Endişelerin artması üzerine Çevre ve ŞehircilikBakanlığı 05.02.2/18 tarihli ve 2018/11370 sayılı kararname ile yeniden düzenleme yaptı. Yeni proje ise geçtiğimiz hafta içinde Bakanlar Kurulu'na sunuldu.

Kararın 1. Maddesi'sinde 'Antalya İli, Alanya İlçesi, Alanya Kalesi 1. Derece Doğal Sit Alanı kapsamına giren ve ekli harita ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlar, Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil ve ilan edilmiştir' denildi.

alanya-kalesi-sit-alani.jpg

BAKANLAR KURULU VE CUMHURBAŞKANI İMZALADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Alanya Kalesi ile ilgili aldığı karar önce Bakanlar Kurulu'nda imzaya çıktı. Bakanların imzalamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da amzalamasının ardından konu Resmi Gazete'de yayınlandı.

TOKLU: ENDİŞEYE GEREK YOK

 

Alanya Kalesi'nin kesin korunacak hassas alan ilan edilmesi konusunda açıklama yapan Ak Paırti İlçe Başkanı Mustafa Toklu şunları söyledi; "Geçtiğimiz günlerde İlçemizde yaşanan 'Alanya Kalesi İmara mı açılıyor?' tartışmaları üzerine konuyu Ankara'da gerekli mercilere iletmiştik. Çevre ve şehircilik Bakanlığımızın talebi üzerine 09/01/2018 tarihinde yayınlanan Alanya Kalesinin doğal sit statüsü ile ilgili kararı yeniden irdelenerek gaçtiğimiz Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile ilçemizin en önemli kültürel varlığı olan Alanya Kalesi 1. Derece Arkeolojik, Doğal, Tarihi ve Kentsel Sit Alanı olarak tescillenmiştir. Bu karar ile Alanya Kalesi'nin doğal sit ile ilgili var olan sınırları tekrar teyit edilmiş ve surların dışındaki ormanlık alan ve etrafındaki deniz ile birlikte kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmiştir. Alanya kalesi herzaman bölgemizin göz bebeği ve Alanya'mızın sembollerindendir. Alanya Kalesinin kültürel değerinin ve doğanın korunması için yapılan bu çalışma Alanya'mıza hayırlı olsun."