Alanya’nın en önemli turizm örgütü Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Gerçek Alanya Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Sili ilk olarak sezonun görünümü hakkında değerlendirmeler yaptı. Son iki senede sektörün kan kaybettiğini belirterek açıklamalarına başlayan ALTİD Başkanı Sili, “2014 ve 2015 yılına bakarak konuşursak 2016 ve 2017 yılında sayısal anlamda önemli kan kaybettik. 2015 yılında Antalya ve Gazipaşa Havalimanlarına 12 milyon misafir gelmişken 2016’da bu rakam 6.5 milyona düştü. 2017’de ise Rus Pazarı’nın açılması ile 10 milyon rakamlarına ulaştık” dedi. 

2018’DE ÖNEMLİ ARTIŞ VAR

Sili 2018 yılına ilişkin açıklamasında ise bu yıl esen olumlu havayı değerlendirdi. ALTİD Başkanı, “Bu yıl katıldığımız fuarlar ve havalimanı yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde görünen 12 , 12,5 milyon sayısına ulaşacağız gibi görünüyor.  Geçen sene Rus pazarı tarihin en iyi dönemini geçirdi. Bunun daha da artmasını beklemekle birlikte yüzde 50 gerilemiş olan Avrupa Pazarı’nda fuarlardan elde ettiğimiz izlenim yüzde 40 - 50 civarında  artışlar olacak gibi görünüyor. Bu artışlar ön rezervasyon ve uygun fiyat dönemi için böyle görünüyor sezonun geneline bakıldığında artışın yüzde 30 civarında olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 

MORAL SEZONU 

Yaşanan gelişmelerin moral için büyük önem taşıdığında da işaret eden Burhan Sili, “Bizim Almanya rakamımız 2015 yılında 3 milyon 800 bin civarındaydı. 2017 yılında ise 1 milyon 600 bin dolayında Alman misafir geldi. Yani Alman pazarında bu yıl yüzde 30 artış olsa dahi 2 milyon rakamına ulaşabilir. 2015 sezonundaki rakamlarımıza ulaşmayacak. Ancak bu süreç içerisinde diğer pazarlarında artışı söz konusu.  Doğu Avrupa ve yerli pazarda düşünülür ise 2015 rakamları kadar havaalanına yolcu inecek gibi görünüyor. Bu süreç bir anda toparlanmayacaktı, zaten biliyorduk. Hem fiyat anlamında hem sayı anlamında tamamen eski haline dönemsi en az 3 – 5 yıl sürecektir. Sayı anlamında başarıyı yakaladık . 2018’de 2017 rakamlarının üzerine çıkacağız gibi görünüyor ancak benim görüşüm en iyi seviyeye gelmemiz 2020’yi bulacaktır. Çünkü düşürdüğümüz fiyatları bir anda arttıramayız, yavaş yavaş arttırmamız lazım. Sonuç olarak bakıldığında gelir olarak olmasa da sayı olarak 2015’in yakalanması önemli bir moral kaynağı olacak. Bizi motive edecek” ifadelerini kullandı.

“FİYATLAR 2015’İN YÜZDE 30 GERİSİNDE”

“Son iki yılda fiyatlarda 50’ye varan indirimler söz konusuydu.” Diyen ALTİD Başkanı Sili,  “2015 yılına oranla fiyatlarda yüzde 30 gerideyiz ancak geçtiğimiz yıllara göre fiyat bakımından yüzde 15 artış olacak. Geçtiğimiz yıl küçük karlar edebildik bu yıl biraz daha kar oranı artacaktır”  şeklinde konuştu.

“YERLİ PAZARIN FARKINA VARDIK”

Kötü geçen iki yılda kurtarıcı görevi gören yerli Pazar açısından da 2018’i değerlendiren Alanya Turistik İşletmeciler Deneği Başkanı Sili, “Hem artan maliyetler ve döviz kuru nedeniyle iç Pazar fiyatlarında artış olacak. Biz her zaman öncelikle iç pazarın kullanılması gerektiğini ifade ediyorduk. Artık konaklama sektörü bunun farkında her en kadar maliyetler nedeniyle fiyatlar artacak olsa da iç pazara yine minimum yüzde 20 ler oranında kontenjan ayrılacaktır. Yerli pazarla ilgili en önemli sorun okul tatillerinin aynı döneme sıkışmış olması. Ancak iç Pazar artık vazgeçilmez.” dedi.

SEKTÖR ARTIK DAHA DİREÇNLİ

Geçmiş yıllarda klişe haline gelen “Turizm Pamuk ipliğine bağlı en küçük olay turizmi etkiler” sözü hatırlatılan Burhan Sili, dünya da terör olayları çok daha fazla artmasına ve “savaş” kelimesinin sık telaffuz edilmesine rağmen artan turist rakamlarını da değerlendirdi. Sili, sektörün artık daha dirençli olduğunu belirterek, “Birincisi sektör, dibe vuran 2 yılda da çarkı çevirmeyi başardığı için artık kendi gücünün farkına vardı. İkincisi artık iletişim çağındayız, bu nedenle kulaktan dolma değil gerçek bilgilere insanlar ulaşabiliyor. Tatil destinasyonu ile savaş bölgesi arasındaki mesafe daha gerçek lanse edilebiliyor ve terör olaylarının tüm dünyada meydana gelmesi artık sektörün bu tür olaylara daha dirençli olmasını sağladı” dedi.