Burak GÜL

Alanya Şoförler Odası’nda bir araya gelen, Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir, Alanya Şoförler, Nakliyeciler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Recep Çalış, Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp, Alanya Otelciler, Pansiyoncular, Lokantacılar, Kafeteryacılar ve Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, Alanya Sabit Seyyar, Pazarcılar ve Manavcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Yiğit, Alanya Elektrikçiler ve Elektronikçiler Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı İlyas Bayır, Alanya Metal İşleri, Demirciler, Oto Elektrikçileri, Kaportacılar ve Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Kerim Taş, Alanya Minibüsçüler, Otobüsçüler ve Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Doğan Bacak, Alanya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı  Kerim Gökçeoğlu ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hüseyin Alataş, ortak basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı yapan Şoförler Odası Başkanı Recep Çalış, ilk olarak 2019 yılının esnaflara hayırlı uğurlu olmasını diledi. Esnafın 2018 turizm sezonunda güzel bir sezon geçirdiğini kaydeden Çalış, 2019 yılında da güzel bir sezon geçirmesi temennisinde bulundu.

“İNDİRİM YÜZDE 10 SEVİYESİNE ÇIKARILMALI”

Esnafın BAĞKUR primlerine indirim yapılması talebinde bulunan Çalış, "Bugün toplanma sebebimiz esnafımızın kendi çabalarıyla çalışarak, kazanarak, ödemeye çalıştığı primleri konusunda. Biz esnaf olarak BAĞKUR primlerini belirli oranlara düşürülmesini istiyoruz. Devletimiz sağ olsun yüzde 5 oranında bir indirim yapmış ama bu oranın mümkünse yüzde 10 gibi rakamlara çıkarılması konusunda bir talebimiz var. Aynı şekilde sigortalı işçi çalıştıran esnaflarımız da var. Aynı konu sigortayı da ilgilendiriyor. Bu rakamların mümkün olduğu oranda aşağı çekilmesi yönünde talebimiz var" dedi. 

GÜN SAYISINDA ADALET TALEBİ

BAĞKUR'dan ve SGK'dan emekli olan vatandaşların aynı iş günü içinde emekli olması gerektiğini vurgulayan Çalış, "Yine bir diğer konu sosyal güvenlik konusunda eşitlik ilkesinin getirilmesi ile ilgili talebemiz. Hepimizin bildiği gibi bir sigortadan emekli olacak vatandaşımız 7 bin 200 iş gününü doldurma mecburiyeti var, ama esnaf olarak hayatına devam eden bir vatandaşımızın ise 9 bin iş gününü doldurması  gerekiyor. Biz bu gün sayılarının eşitlenmesi konusunda devletimizden gerekli çalışmalarını yapmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

SİCİL AFFI TALEBİ

Bazı sicili bozuk esnafların, esnaf kredilerinden yararlanamadığını belirten Çalış, "Cumhurbaşkanımız esnafımıza son derece bir destek sağlıyor, önem veriyor. Bölgemizdeki esnaf kefalet kooperatiflerine kredi desteği sağlandı. Ancak sicili bozuk olan birçok esnaf arkadaşımız, bu kredilerden yararlanmıyor. Bu esnaf arkadaşlarımızın da kredilerle buluşup yeniden ekonomik hayatını düzene sokabilmek adına, bu esnaf sicil affının bir an evvel devletimiz tarafına gündeme getirilmesini istiyoruz. Esnafımız devletimizin en büyük yükünü çeken kesimdir. Her zaman üreterek devletimize destek olmaya gayret etmişlerdir. Bizler de sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak her daim devletimizin yanındayız. Bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ MALİYETLERİ ARTTIRDI

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte esnafın da sıkıntılar yaşayacağını belirten Muhasebeciler Odası Başkanı Gökçeoğlu, "Şuanda asgari ücret bize 3 bin liraya mal oldu. Asgari ücrette toplam yüzde 26 artış oldu. 700 liraya mal olan sigorta maliyeti 910 liraya mal oldu. Asgari ücretli çalışan bir işçinin 3 bin lira maliyeti olacak. Bu da otomatik olarak diğer ücretlere de yansıyacak. Burada sigorta ve BAĞKUR açısından ödemeleri günü gününe yapılmış olması gerekiyor ki bu indirimlerin tamamından faydalanabilmiş olmamız lazım" şeklinde konuştu.