Burak GÜL / ÖZEL HABER

Büyük işletmelerin küçük esnaflara verdiği zararlar gün geçmiyor ki haber konusu olmasın. Özellikle zincir mağazalar esnafı çileden çıkartma noktasına getirdi. Esnaf konuyla ilgili olarak yerel yönetimleri suçlasa da yerel yönetimlerinde eli kolu bağlı durumda. Bunun son örneği Alanya’nın ilçe merkezindeki giyim esnafını çileden çıkarttı. Atatürk Caddesi Mola Kavşağı’nda yapımı tamamlanmak üzere olan binaya pankart asan Dünyanın önde gelen giyim firmalarından birisi yaklaşık 2 bin 500 metrekare alana mağaza açacağını duyurdu. Bu durum ilçe merkezindeki esnafın tepkisine yol açtı. Aynı firmanın, Mola Kavşağı’na yaklaşık 500 metre ötede yer alan Bostancıpınarı Kavşağı’nda da çok katlı mağazası olduğunu söyleyen esnaf, “Bizim için bu durum iflas demektir” dedi. 

“ÜZÜLÜYORUZ ANCAK YAPACAK BİR ŞEY YOK”

Konuya ilişkin sıkıntının kendisine de iletildiğini ifade eden Alanya Esnaf Odası Başkanı Nuri Demir, açılacak olan mağazanın esnafa büyük zarar vereceğini vurguladı. Demir, “Burada konu şu. Bakanlık tarafından bir esnaf haritası ve yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Esnaflarımız bize ve yerel yönetimlere tepki gösterebiliyor ancak, belediyenin buraya ruhsat vermeme ya da açılmasını engelleme gibi bir hakkı yok. Eğer ruhsat verilmez ise bakanlığa şikayet ediliyor daha sonra ruhsat yine de alınıyor. Devletimizin bir düzenleme ile bu denli büyük boyutta zincir mağazaların şehir merkezine çok yakın yapılmasını engellemesi ve esnaf haritasını çıkarması gerekiyor. Üzülüyoruz, ama yapacak bir şeyimiz yok” diye konuştu. 

25 DÜKKANI İÇERİSİNE ALIYOR

Açılacak mağazanın 2 bin 500 metrekare olmasına yönelik eleştirilerde bulunan Esnaf Odası Başkanı Demir, “2 Bin 500 metrekare demek ortalama 100 metrekarelik 25 tane butik dükkanı demek. Ortalama 50 metrekareden hesaplarsanız ise sayı 50’ye çıkıyor. Esnaf zaten zor ekonomik şartlarda mücadele veriyor. Bu kadar haksız rekabetin içerisinde hiç şansları yok” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim