CRUSOE VE China Royal Restoranların sahibi Alanya’nın öz evladı Mehmet Türemiş ile Alanya, turizm ve Türkiye gündemi üzerine samimi, gerçekçi ve capcanlı bir röportaj gerçekleştirdik. Sorduğumuz sorulara tüm içtenliğiyle cevap veren Türemiş oldukça çarpıcı açıklamalar yaptı.

•    Merhabalar öncelikle sizi tanıyalım? Mehmet Türemiş Kimdir?

1966 yılında Alanya’nın Mahmutseydi Köyü’nde doğdum. Kendi köyüm diye söylemiyorum ama, Mahmutseydi Köyü adeta Alanya’nın varoluşudur. Çıkardığı paşalarla, evliyalarla olsun adeta Alanya’nın göz bebeğidir. Alanya Merkez’de büyüdüm. Atatürk İlköğretim Okulu ve Alanya Lisesi’ni bitirdikten sonra ticarete atıldım. Kuyumculuk ve turizm sektöründe çalıştıktan sonra restoran işine başladım. 1995’ten beri restorancılık yapıyorum. 

•    Bir dönem siyaset içinde de yer aldınız bildiğim kadarıyla o süreç nasıl gelişti?

Evet nacizane bir siyaset geçmişim var.     90’lı yıllarda Anavatan Partisi’ne yakın durduk. Esas girişimimizi Ticaret ve Sanayi Odası’na Kerim Taç ile birlikte girişimizle oldu. Orada komite üyeliği yaptım. İlerleyen yıllarda Kerim Aydoğan’ın yanında durduk ve meclis üyeliği yaptık. 2009 yılında AK Parti’den Belediye Meclis Üyeliği girişimimiz oldu Kerim Kılınç ile birlikte. O dönem sivri dilli kimliğimizle tanındık. Aslında sivri değil, insanların söylenmesini istemediği şeyleri söylediğimiz için çokça eleştirildik. Sevenlerimizin yanında tabi ki sevmeyenlerimizde oldu. En son ALTSO seçimlerinde Mustafa Tuna’nın yanında yer aldık ve kaybettik. O günden sonra da biraz geri durmaya karar verdim. Artık kendi işimize bakmaya karar verdim. Ama yine de yanlış giden bir şey gördüğümde sosyal medyadan mutlaka fikirlerimi beyan ediyorum. Bunlar olunca da önümüze engeller çıkarılıyor. Dükkanlarımız kapatıldı.  O kapatma kararı veren üst düzey yöneticilerden hiç kimse kalmadı ama biz hala buradayız. Şair Nazım Hikmet’in dediği gibi, “Dönemin Adalet Bakanı hatırlanmayacak ama Hikmet sonsuza kadar hatırlanacak” misali bir durum bu.

•    Bu kadar ciddiyetten nasıl döneceğiz bilmiyorum ama evli misiniz? Çocuğunuz var mı?

Evliyim. Hanımım İngilizdir. 3 tane çocuğum var. 15, 12 ve 6 yaşlarında. 2 kız 1 erkek. Şu anda onların eğitimiyle haşır neşirim. Kendileri Alanya Bahçeşehir Koleji’nde okuyorlar. Onlara en iyi standartlarda eğitim verebilmek için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Bundan sonraki hedefim çocuklarım diyebilirim.

•    Diğer sektörlerden çekildiniz mi? Sadece Restorancılık mı devam ediyor?

Şu an itibariyle, restorancılıkla devam ediyoruz. Benim 3 tane işletmem vardı. Keykubat Plajı üzerindeki  13 yıl aradan sonra kapatmak zorunda kaldım. Ekonomik ve siyasi pozisyon ülke turizminin azalması bu kararımda etkili oldu. Özellikle Suruç katliamından sonra ülke ekonomisinde ciddi sıkıntı oldu. Bu da benim kararımın ne nkadar doğru olduğunu gösterdi bana.

•    Crusoe ismi nerde geliyor?

Ben aslında bir Türk ismi koymayı çok istiyordum ama. Benim müşteri portföyüm ve müşteri hedefim İngiliz. O nedenle de tüm dünyaca kabul görmüş Robinson Crusoe isminden esinlenerek, İngilizlerin de telaffuzuna uygun olduğu için bu ismi tercih ettim. Bundan sonraki işletmem inşallah Türk’e yönelik olacak ve ismi de Türk olacak. Merlot Restoran’la devir için görüşüyoruz. Mustafa Başak bize önerdi görüşmelerimiz sürüyor. Eğer orayı alırsak oranın belki ismini değiştirebiliriz diye düşünüyorum. O zaman Crusoe’da Avrupalı misafirlerimizi China Royal’de daha uluslar arası, yeni yerde de Türk misafirlerimizi ağırlayacağız.

•    Peki Çin Lokantası fikri nasıl oluştu?

Aslında oranın hikayesi çok ilginç. Şu anda Çin lokantası olan yere ben Tepsi Börek diye bir yer açmıştım ben sırf pis insanlar bu caddede olmasın dükkanlar mafyanın eline kalmasın diye börekçi açtım. Saray Bosna’dan usta getirdik uğraştık ama zarar ettik. Kapattık. 2009’da Kerim Kılınç ile beraber siyasete girince, seçim çalışması esnasında oldukça çalıştık. Seçim bitince 28 günde dükkanı Çin Lokantası’na çevirdik

•    Franchise mı China Royal?

Yok hayır. Tamamen kendi fikrimiz. İstanbul Polat Otel’in altında Royal China var, bizim ki China Royal tamamen benim yani. Alanya’da da tekiz. Oldukça da başarılı oldu. Alanya’da adeta eksiklikmiş. Yerli halk pek benimsemese de turist ile oldukça iyi bir performans yakaladık. 

•    Peki bu son olaylar, Suruç, Ankara son olarak da Rus uçağının düşürülmesi seni önümüzdeki sezon için tedirgin ediyor mu?

Hayır. Benim hiçbir zaman turizmde tedirginliğim olmamıştır. Yani demirden korksaydık, trene binmezdik diyebilirim. Benim zaten portföyüm İngiliz. Ruslar tabi ki azalabilir bu son olaylardan  sonra. Benim şahsım adına bir sıkıntı yok. Çünkü ben Ruslardan para kazanmıyorum. Ama otelcinin, butiklerin ve diğer esnafın Ruslardan beklentisi var o nedenle onlar oldukça tedirgin. Ama ben bunun çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Her zaman devletler arasında sorunlar olabilir ama mutlaka çözülecektir. Son savaşlardan bu yana ilk defa bir Rus Uçağı Türkiye tarafından düşürüldü: Keşke olmasaydı ama oldu. Umarım her şey düzelecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris’te Putin ile görüşerek bu sorunu çözecektir. Sağ duyulu siyaset ile Mevlüt Çavuşoğlu öncülüğünde bu sorun çözülecek diye düşünüyorum.

•    Peki sezon içinde olan olaylar, dükkan yakılmaları seni etkiledi mi?

Mutlaka etkiledi. Hiçbir zaman şiddeti tasvip edemeyiz ve arkasında duramayız. Ama maalesef bazı esnaf arkadaşlarımız düzgün hareket etmediler. Düzgün çalışmadılar. Yapılan tüm uyarılara rağmen bunları düzeltmediler. Halk o kadar şehite, polis ölümlerine bir tepki koydu. Bazı doğulu vatandaşlarımızın sivri çıkışları oldu. Burda yas şehitleri tutulurken, bazı işletmelerde halaylar çekildiği için bardak taştı ve öfke patlaması yaşandı. Gönül isterdi ki yaşanmasın ama maalesef yaşandı. Olaylardan ziyade biber gazının müşterileri etkilemesi bizim işi düşürdü. Müşterilerimiz çantalarını telefonlarını bırakıp kaçmak zorunda kaldılar. İşlerimizi maalesef düşürdü ama ne yapalım olan oldu artık. 

•    Toplam kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

Toplam yaklaşık 25-30 kişi arasında istihdam yapıyoruz. 

•    Biraz da restoranlardan bahsedelim o zaman? Crusoe Restoran’ı neden tercih etsin müşteri? Bir Türk aile Crusoe’ya neden gelsin?

Türk ailelerin aslında buraya gelmesi için birçok sebep var. Türkler buraya gelmeyerek neler kaçırdığının farkında değiller. Burada yapılan yemekler emin olun Alanya’nın en iyi yemekleridir. Biz her zaman en kaliteli markalarla ve ürünlerle çalışıyoruz. Bizde asla kötü bir ürün kullanılmaz. Benim aldığım ürünü maalesef hiçbir restoran kullanamıyor. Şimdi Türk’e de yöneldik. Lahmacun, Pide yapıyoruz. Fiyatlar oldukça uygun artık Türk müşterileri de buraya bekliyoruz. 

•    Fiyat politikanız tek mi? Yerli ve yabancı fiyatı diye bir şey yok değil mi?

Bizim herkese fiyatımız aynıdır. Ama zaman zaman şöyle de bir uygulamamız var. Türk müşterilerimize yüzde 20 indirim yapıyoruz. Türk müşterimizi de restoranımıza bekliyoruz.

•    Maşallah hatip gibi konuşuyorsunuz? Siyaseti yeniden düşünüyor musunuz?

Bu ara siyaset konusunda beklemedeyim. Az önce de dediğim gibi son ALTSO seçimlerinden sonra beklemeye karar verdim. Çünkü inanın boşa kürek çektiğimi düşündüm. Ama şartlar ve konjonktür gerektirirse düşünebiliriz. Şu anda işlerle uğraşmayı yeğliyorum diyelim.

•    Peki hanutçuluk hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kesinlikle hanutçuluğa karşıyım. Bunun yanı sıra restoranlarda garsonların turistlerin etrafında yaptığı garip danslar, hareketler var bunları da şiddetle reddediyorum. Garsonların müşterilerle yakın olup, onları dericilere, veya başka bir yerlere yönlendirmesine son derece karşıyım. Hatta bu yüzden birkaç kişiyi de işten çıkardım. Bu durum aslında turisti bizden kaçırıyor. Bu tarz hanutçuluk yüzünden limana veya havalimanına gelen turist otobüslerle adeta kaçırılıyor. Esnafa hiçbir şey yansımıyor. Bir tekel oluşmuş ve bu tekel bizi zor duruma sokuyor. Mağazalardan çalışan insanlara yaka kartı uygulaması başlatmıştı Hasan Sipahioğlu sonra esnedi bu uygulama. Acilen sert bir şekilde geri dönülmesi lazım diye düşünüyorum. Mağazalara özel kıyafet sistemi getirilebilir. Turist daha şehre iner inmez devlet onaylı bir el kitağçığı ile gezmeli, rehber veya bazı tekellerin turisti yönlendirmesine izin verilmemeli.

•    Belediye tarafından alınan alkol ve ses yasağı hakkında ne düşünüyorsun?

Başlarda sonuna kadar desteklediğim bir karardı. Dünyanın her ülkesinde bu ve buna benzer düzenlemeler var. Eğer işletmen belirli bölgelerde değilse müzik yayınını erken saatlerde kesmen lazım bu dünyanın her yerinde böyledir. Alkol konusuna gelince tabi ki sokaklarda, kale de seyir terasında alkol içilmesine karşıydım. Şimdi sanırım esnedi bu yasalar. Kaleye ailenle yürüyüşe çıksan bir sürü sorunla karşılaşıyorsun. O nedenle sonuna kadar destekliyorum.

•    Bir çok ülke gezdiğini biliyoruz. Aklında kalan keşke böyle olsak dediğin ülke neresi?

Kesinlikle Singapur. Adamlar dünyanın en önemli şehirlerinden mimarlar, mühendisler getirmişler ve şehri ona göre dizayn etmişler. Asfaltlarında zerre bozukluk bulamazsınız. Bir şehrin en önemli gelişmişliği asfaltı ve kaldırımıdır. İnanılmaz bir şehirdi. 

•    Singapur olmak için ne yapmamız lazım? Ne kadar süre gerek?

Öncelikle özümüze dönmemiz lazım. Mesela bu kaldırımlardaki Benjamin ağaçlarını söküp, yerine zeytin, portakal, turunç ağaçları dikmemiz lazım. Tek tip ama güzel bir çevreleme politikası yapmamız lazım. Umarım bunların hepsi düzelecek.

•    Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

Son olarak şunu söyleyebilirim ki. Her zaman bugüne bakmayıp geleceğimize bakalım. Öncelikle Alanya esnası için şunu söylemek istiyorum. Alanya esnafını eğitmemiz gerekiyor. Her çalışana mutlaka sertifika verelim. Sertifikası olmayana ruhsat verilmesin. Eğer esnaf düzelirse, cahil eğitimsiz kişiler bu piyasadan ayıklanırsa Alanya turizmi yürür gider diye düşünüyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz içinde ayrıca teşekkür ediyorum.