AEDAŞ, yeni bölge yapılanması sayesinde ise sorunlara daha hızlı müdahale ederek etkin çözüm üretiyor.Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), Alanya’da son bir yılda yaptığı yatırımlarla enerji kesintilerini minimum seviyeye indirdi. AEDAŞ’ın mevcut yatırımları sonucunda alçak gerilimde yüzde 130, orta gerilimde yüzde 220 oranlarında düşüşler meydana geldi. 2016 yılında yatırım ve yenileme çalışmalarına 12 milyon TL harcayan AEDAŞ, 2017 yılı içerisinde ise Alanya’ya 18 milyon TL’lik yatırım yapmayı planlıyor.

Alanya’da yapılan yatırım ve planlama çalışmaları hakkında bilgi veren AEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, Alanya’yı Batı, Merkez ve Doğu olarak 3 bölgeye ayırdıklarını, üç bölgenin de ihtiyaçları doğrultusunda yatırım ve yenileme çalışmaları yaptıklarını belirtti.

“ENERJİ İHTİYACI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Turistik işletmelerin büyük çoğunluğuna ev sahipliği yapan Batı Alanya’da enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını ve AEDAŞ’ın buna bağlı olarak çalışmalarını şekillendirdiğini belirten İslamoğlu, “Artanenerji talebini karşılamakta mevcut hatlar yetersiz kalıyordu. Arızalara ve sık sık kesintilere yol açması nedeniyle yetersiz kalan hatlar yerineistenen yeterlilikte enerji nakil hattı tesisi kurduk. Konaklı’da bulunan eski trafo ve dağıtım binamızı da yenileyerekhava yalıtımlı hücrelerimizi neme ve ısıya dayanıklı gaz yalıtımlı hücrelerle değiştirdik. Avsallar Mahallesi’nde ekonomik ömrünü doldurmuş olan açık şalt binasını tamamen yenileyerek modüler hücreli sistemle donattık. Bölgede artan enerji ihtiyacını karşılamak ve elektrik geriliminin düşmesini engellemek amacıyla Cikcilli Mahallesi’nde 630 kilovoltamperlik (kVA) beton köşk tipi bir trafo merkezi yaptık” dedi.

 

MERKEZDE HAVAİ HATLAR KALDIRILIYOR

Alanya merkezde yapılan yatırım çalışmaları sonrasında enerji kesintilerinin minimum seviyelere düştüğünü belirten AEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, merkezde havai hatların yeraltına alınması ve aydınlatma çalışmalarına önem verdiklerini söyledi. Alanya Belediyesi tarafından örnek cadde olarak yapımına başlanan Alaiye Caddesi’nde havai hatları yeraltına aldıklarını belirten İslamoğlu, “Farklı türlerdeki aydınlatma direklerini sökerek tüm aydınlatma direklerinin tek tip olmasını sağladık. Yapılaşmanın hızla arttığı Küçükhasbahçe Mahallesi’nde mevcut şebekenin yetersiz kalması sebebiyle bölgeye 5 adet 630 kVA’lık trafo kurduk veyeni aydınlatma tesisleri yaptık” şeklinde konuştu.

DOĞUDA ALTERNATİF BESLEME

Mahmutlar Mahallesi’nin tek bir hat üzerinden beslenmesi ve bu hat üzerinde bir arıza oluşması durumunda bölgenin tamamında enerji kesintisi yaşanması nedeniyle 2,5 kilometrelik bir yeraltı tesisi yaparak alternatif hat oluşturduklarını belirten Mehmet İslamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:“Oba Mahallesi’ndeki bölge hastanesi ve civarında artan enerji talebi nedeniyle 1.000 kVA’lık ve 630 kVA’lık iki ayrı trafo tesis ettik. Tosmur Mahallesi’nde ise merkez noktada bulunan ve üzerinde dört farklı yüksek gerilim hattı olan direk tipi trafonun arıza durumunda müdahale edilmesinin zor olması, bölgede uzun süreli kesintilere yol açması sebebiyle yeni bir dağıtım merkezi kurarak Mahmutlar trafo merkezi ile irtibatını kurduk. Tüm çalışmalarımızı eksiksiz tamamlayıp kabullerimizi sorunsuz şekilde yaptık. Son 3 yılda yapılan yatırımlar ve sonuçlarına baktığımızda enerji kesintilerinde alçak gerilimde yüzde 130, orta gerilimde yüzde 220 düşüş meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bu iyileşmede teknolojinin sağladığı fayda da çok büyük. Teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak orta gerilim ve alçak gerilim arızalarını online olarak takip ediyor ve arızalara hızlı müdahale ediyoruz. Bölgede kurmuş olduğumuz WhatsApp grupları sayesinde de muhtarlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Muhtarlarımızdan gelen talepler, yatırım planlarımızı belirlemede önemli rol oynuyor.”