ADD Alanya Şube Başkanı Zuhal Sirkeli, 5 Aralık kadına seçme seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı. Sirkeli açıklamasında, “Dünyada birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olmanın gururunu yaşıyoruz.  Bundan tam 85 yıl önce; 5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve Seçim Kanununda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır.

Türk Kadını hiçbir hakkını bedavadan kazanmamış, her birini gerçekten hak etmiştir. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Türk kadının toplumsal konumunun insan onuruna yaraşır bir düzeye gelebilmesi için büyük bir mücadele içine girmişlerdir. Avrupa ülkesinin kadınının da hayal edemediği  hakları, bir ‘lütuf’ değil, hak ettiklerine inandığı için, sağlamıştır. Bu anlamda kadınlarımıza 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 1934’te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Türk Kadını 5 Aralık 1934 de elde ettiği hakların çok gerisine savrulmak istenmektedir. Biçimsel olarak seçme ve seçilme hakkını korumakla birlikte Türk Kadını, toplumsal yaşamın dışına itilmek istenmektedir. Toplumsal mücadelede kadının yerini bilen Bu gün daha ileri düzeyden emperyalist çevreler ve uzantıları her türden gericilik, kadını ayrıştırarak, toplum dışına iterek, kendilerine karşı gelişecek direnci, mücadeleyi baştan yok etmek istemektedirler. Bugün bakıyoruz çocuk gelinler gibi çağ dışı uygulamalar kadını ait olduğu toplumdan ayrıştırmaktadır. Bu anlayışa pirim veren her girişim sadece Cumhuriyet kazanımlarına yönelik saldırılara değil, kadına yönelik her türlü saldırıya da pirim vermek anlamına gelir. Biz kadınlar olarak Cumhuriyet ile kazandığımız haklarımızı hiç kimsenin elimizden almasına izin vermeyeceğiz. Atatürkçü Düşünce Derneği Alanya Şubesi olarak Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85. yılında başta Ulu Önderimiz Atatürk olmak üzere o zamanın milletvekillerini saygı rahmet ve minnetle anıyor,  Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Laik Cumhuriyetine layık olmamız temennisiyle Tüm kadınlarımızın, ülkemiz ve çağdaş yarınlarımız için yüreklerindeki güce;  Atatürkçü Düşüncenin aydınlığına güvenerek değerlerine daha çok sahip çıkacaklarına inanıyor saygılar sunuyoruz.” İfadelerini kullandı.

KONFERANSA DAVET

Sirkeli bugün gerçekleştirilecek seminere davette de bulunarak, “ADD Alanya Şubesi tarafından 'Seçmekte Seçilmekte Hakkımız' konulu konferans yarın düzenlenecek. Konferansa konuşmacı olarak  26. Dönem eski Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka katılacak. Dernek binasında konferansla ilgili açıklama yapan ADD Alanya Şubesi Başkanı Zuhal Sirkeli, "Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi nedeniyle ADD Alanya Şubesi olarak bir konferans düzenliyoruz. 5 Aralık Perşembe günü saat 15.30'da Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda 26. Dönem eski Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka konuşmacı olarak konuğumuz olacak. Konferansımızın konusu da 'Seçmekte Seçilmekte Hakkımız.'  Tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz" dedi.