Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şubesi Başkanı Zuhal Sirkeli hilafetin kaldırılmasının yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Sirkeli, “3 Mart 1924, cumhuriyet tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu tarihte yasalaşan üç önemli kanun çağdaş, demokratik, laik ve hukukun üstünlüğüne dayalı devlet yapısının temelini oluşturmuştur. Hilafetin kaldırılması, Şer’iye ve Evkaf Vekâleti’nin kaldırılması, eğitim ve öğretim birliği yasaları çağdaş toplumun, bilimsel ve laik eğitimin şartıdır. Çağdışı kalmış bir devlet sisteminin yıkılışıdır. Böylece, toplumu ve devleti din kuralları yerine, gelişen ve sürekli değişen ihtiyaçlar doğrultusunda, insan aklının bulduğu kurallara göre yönetmek, esası benimsenmiştir. Yani, din ve devlet işleri birbirinden ayrılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin laik yapıya kavuşması yolunda ileri bir adım atılmıştır. Cumhuriyet, dinsel “sultan-halife egemenliği” yerine “milli egemenliği” esas alan rejimdir. “Kendini Allah'ın yeryüzündeki gölgesi” olarak gören sultanların ve halifelerin yeri bu sistemde yoktur. Özlem duyanlara da asla izin vermeyeceğiz” dedi.
“ATATÜRK HUTBELERDEN ÇIKARILDI”
Atatürk’ün cumhuriyeti ilan etmeden önce saltanatı, cumhuriyeti ilan ettikten sonra da halifeliği kaldırdığını vurgulayan Sirkeli, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kurmuştur. Bugünkü siyasal İslamcı iktidarın Diyanet İşleri Başkanı, uygulamaları ve beyanlarıyla Atatürk düşmanlığını, devrim yasalarına karşıtlığını gizlememektedir. Milli günlerdeki hutbelerden Atatürk’ü çıkarmış, hurafelere yer vermiştir. “Kur’an kurslarına bir tuğla koyana Allah cennetten güzel bir ev verecektir.” gibi akla, mantığa ve Allah inancına aykırı çağ dışı söylemi dillendirmiştir. Bütün bu olanlar 18 yıllık siyasal İslamcı iktidarın sonucudur” diye konuştu. 
“YAŞADIĞIMIZ SORUNLARIN KAYNAĞINDA BU VAR”
Devrim kanunlarının cumhuriyetin saygın, yetkin, üretken yurttaşları yetiştirmeyi hedeflediğini söyleyen Sirkeli, “Amaç, aydınlanma, kadın-erkek eşitliği, aklın ve bilimin egemenliği, bağımsızlık, özgürlük ve onurlu yaşamdır. Devrim yasaları cumhuriyet kuşaklarına yeterince öğretilemedi. Siyasetçiler, eğitimciler, aydınlar bu kanunların getirdiklerini, gerekçelerini, amaçlarını ve yasalaştırılış gerekçelerini bilmeden yetiştirildiler. 3 Mart 1924 tarihi bir anlamda unutturuldu. Bugün, yaşadığımız siyasal, sosyal, kültürel pek çok sorunun kaynağında bu durum vardır” ifadelerini kullandı. 
 “SALDIRILAR ZİRVE YAPTI”
1950’de çok partili siyasi yaşama geçildikten sonra  devrim yasalarının sinsice kuşatıldığı ve büyük saldırılara maruz kaldığını hatırlatan Sirkeli, “Devlet içinde örgütlenen karşıt devrimciler günbegün güç kazandı. 2000’ler Türkiyesi’ne gelindiğinde aklın öncülüğünü, bilimi öteleyen politikalarla, yalnız, devrim yasaları değil, devrimin her aşaması örselendi. Türk devrimine yönelik saldırılar, 18 yıllık siyasal İslamcı iktidar döneminde zirve yapmıştır. Rejim ve yönetim sistemi hukuksuz bir şekilde değiştirildi” dedi.
“ÇÖZÜM ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE”
Devlet kurumlarının cemaatlerce doldurulduğu, tarikatların baş tacı edildiği, aklın, bilimin dışlandığı bir dönemi yaşamakta olduklarını belirten Sirkeli, “Eğitimde Birlik Yasası” yok edildi. Devrim yasalarına (Anayasa md. 174 ve laiklikle ilgili 24. Maddeye) ve Cumhuriyetin temel niteliklerini belirleyen 2. maddeye ve 42. maddeye açıkça aykırı olan “Dindar ve kindar nesil yetiştireceğiz” söylemi, ülkemizde laik rejimin ve dolayısıyla laik eğitim ve çağdaş kamusal düzenin yıkımıdır. Bu yolla, laik eğitim sonlandırılmıştır. Bilimin, aklın sahibi ve koruyucusu olması gereken üniversiteler medreseleştirilmiştir. Sadece ezberleyen, düşünemeyen, bilim üretemeyen, eleştiremeyen, hakkını aramayı bilmeyen, her söylenene inanan, sorgulamayan, tüketen bir nesil yaratılmıştır. Ancak, tüm bu olumsuzluklara rağmen umutsuz değiliz. Çünkü, tarih boyunca toplumları baskıyla, zorbalıkla, kişisel, siyasal, dinsel amaçlar doğrultusunda yönetmek isteyenler, başarılı olamamıştır. Bundan böyle de olamayacaklardır. Sorunların çözümü için herkes akıl ve hukuk dışı olana direnmeli ve mücadele etmelidir. Görev ve sorumluluk hepimizindir. Hep birlikte demokratik düzeni yasal zemin içinde savunacağız. Sorunlarımız vardır. Çözümümüz de vardır. Çözüm Atatürkçü düşüncedir. Atatürkçü Düşünce ile Türkiye Cumhuriyeti yeniden inşa edilecek ve Devrim Yasaları ödünsüz uygulanacaktır. İnanıyoruz. Kararlıyız” diye konuştu.