Tokat İl Müftüsü Ömer Faruk Bilgili, fitresini çevresindeki ihtiyaç sahiplerine verecek olan vatandaşların Ramazan Bayramı’nı beklemesine gerek olmadığını belirterek, dileyen vatandaşların fitrelerini peşin olarak da ödeyebileceklerine dikkat çekti. 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fitre tutarı bu yıl kişi başı 19 lira olarak belirlendi. Bu doğrultuda fitresini vermek isteyen vatandaşların bayramı beklemelerine gerek olmadığını ifade eden Tokat Müftüsü Ömer Faruk Bilgili, Peygamber Efendimizin de bu yönde bir tavsiyesi olduğunu hatırlatarak, dileyen vatandaşların Ramazan ayı içerisinde de fitrelerini ödeyebileceklerini söyledi.

Bilgili, "Fitre, bayram sabahı bedenimizin bir zekatı olarak üzerimize vacip olur. Dolayısıyla bayram sabahına erişmiş olmanın bir göstergesi olan fitreyi veririz. Ama bu fitreyi bayramdan önceki günde fakirin ihtiyaçlarını karşılaması bakımından, Ramazan’daki ya da bayramdaki ihtiyaçlarını karşılaması bakımından peşin olarak Ramazan içerisinde vermekte de bir sakınca yoktur. Hatta Peygamberimizin de bu yönde bir tavsiyesi vardır. Fitremizin bu yıl asgari miktarı Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından 19 lira olarak belirlendi. Üzeri verilebilir ama asgarisi 19 liradır" dedi. 

Bazı vatandaşlar tavsiye edildiği gibi fitresini peşin olarak vermeyi düşündüğünü belirtirken, bazı vatandaşlar da adet gereği bayramdan birkaç gün önce vermeyi planladığını söyledi. 

NİSAP MİKTARI NEDİR NASIL HESAPLANIR?

Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban benzeri ibadetler için konulan bir zenginlik birimidir. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de açıklanabilir. Borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan şahıslar dinen zengin sayılır.

Böyle bir şahıs, zekat veya sadaka alamamasının yanında; sadaka-i fıtır vermek ve kurban kesmek yükümlülüğündedir. Fazla olan bu malın artıyor olması ve üstünden bir yıl geçmesi durumunda zekâtının verilmesi icap eder.

Zenginliğin alt sınırı olan “nisap” Hz. Peygamberce belirlenmiştir. Bu alt sınırlar, o dönem İslâm toplumunun ortalama hayat koşulları ve zenginlik ölçüsünü göstermektedir. Hadislerde belirlenen nisap miktarları şu şekilde sıralanabilir; 80,18 gr. altın veya bunun ederinde para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve. Nisap meblağının belirlenmesinde kullanılan bu malların, o dönemin en yaygın zenginlik aracı olduğu ortadadır. Nisabın bu mallar üzerinden belirlenmesi, sosyal ve ekonomik şartların fazla değişiklik göstermediği gelecek dönemlerde de aynı şekilde korunmuştur.

FİTRE NEDİR? 

Temel ihtiyaçlarının dışında belli bir mala sahip ve durumu iyi olan oruç tutamayacak durumda olan insanların Müslümanların ramazan ayında fakirlere verdikleri yardıma fıtır sadakası denir. Buna fitre de denilmektedir.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Fitre kimlere verilir ve verilmez?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.