Ocak ayında çalışanlar için yepyeni bir uygulama devreye girecek. Bu sayede milyonlarca çalışan için ikinci bir emeklilik ve emekli maaşı imkanı doğacak. Sistemin uygulama detaylarıyla ilgili yönetmelik henüz çıkmadı ancak genel hatlarıyla konu netleşmeye başladı.

Otomatik Bireysel emeklilik Sistemi (BES) düzenlemesinden bahsediyorum. Sistem özellikle gençler için 10 yılda emeklilik imkanı sunması ve devletin üç ayrı katkı sağlaması açısından çok cazip görünüyor.

10 YIL KAZANIRSINIZ

Sistemde 10 yıl kalıp 56 yaşını dolduran bir çalışan için emeklilik imkanı getirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekliliğe göre çok daha kısa bir süre. Şu an işe giren bir erkek çalışan 7.200 gün (20 yıl) prim ödemek zorunda. Bu tamamlandığında da 61 yaşını doldurunca emekli olabiliyor. Yine kadınlarda da 20 yıl prim ödeme ve 58 yaş şartları var. Memurlarda süre 25 yılı buluyor. Çalışanlar böylece önce BES ile emekli olup daha sonra SGK'dan da emeklilik ile çifte maaşa kavuşabilecek. Sistemde 10 yıl kalıp 56 yaşına gelenler isterlerse toplu para isterlerse maaş alabilecek. Sistemdeki primler ne kadar yüksek olursa emekli maaşı da o kadar artacak.

2 AY ZORUNLU

Yeni sistem ile 45 yaşın altındaki tüm çalışanlardan 1 Ocak'tan itibaren maaşlarından brüt ücretin yüzde 3'ü kadar bir kesinti yapılacak.

Bugünkü asgari ücret düşünüldüğünde en az kesinti 49 lira civarında olacak. Bu kesinti iki ay zorunlu olacak ve üçüncü aydan itibaren isteğe bağlı yapılacak. İsteyen devam edecek. Devam etme kararı alanlara devlet anında 1.000 TL'lik katkı sağlayacak. Daha sonra da her yatırılan primin yüzde 25'i katkı payı olarak hesaba eklenecek.

Emeklilik zamanında ise bir yüzde 5'lik katkı daha sunulacak. Şu anda bütün işyerlerinin sisteme dahil olması düzenlemede yer aldı. Ancak bunun belli çalışan sayısı ile sınırlandırılması da konuşuluyor. Yılbaşına kadar yönetmeliğin çıkması bekleniyor. Böylece uygulamayla ilgili detayları da değerlendirme şansımız olacak.