Sık sık sağlık turizmi vurguları yapılan Alanya’da özellikle Konaklı’da yeni yapılacak hastane ve tıp fakültesi hastaneleri sık sık gündeme geliyor. Alanya’nın bölgeye hizmet eden bir sağlık kenti olduğu ifadeleri kullanılarak artık il olması gerektiği vurguları da yapılıyor. Bununla birlikte biri vakıf üniversitesi olmak üzere 2 üniversiteye sahip tek ilçe olan Alanya’da 2 özel hastane, 1 özel araştırma hastanesi, 1 tıp merkezi, 1 özel göz hastanesi, 1 eğitim araştırma hastanesi, 1 diş hastanesi ve hatta yeni açılacak olan 1 de diş hekimliği fakültesi bulunuyor. Bu denli çok sağlık kurulu olan ve turizm sektöründe önemli yeri olan Alanya’da Sağlık Turizmi Derneği de yer alıyor. 

650 BİN KİŞİ HİZMET BEKLİYOR

Alanya’nın, bölgenin sağlık merkezi olduğu biliniyor. İlçeye açılan Eğitim Araştırma Hastanesi ve yapılması planlanan yeni hastanelerin amacı da ilçeye gelen yoğunluğun talebini karşılamak. Anamur, Bozyazı, Gazipaşa, Gündoğmuş, Sarıveliler hatta Ermenek’ten bile ilçeye hasta geliyor. Alanya, yaklaşık 650 bin kişiye sağlık hizmeti veriyor. İlçeye gelen turistler de baz alındığında bu rakam 1 milyona yaklaşıyor. 

ONKOLOJİ GERÇEĞİ

ALKÜ Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin binası tamamlandıktan sonra devlet hastanesinin eski binasının onkoloji merkezi olması planlanıyordu. Hatta Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yoğun çabaları ile ilk defa ilçede bir Onkoloji Birimi açılması için onay alındı ve ihale süreci hazırlıkları yapıldı. İhale dosyası ve ilçede Onkoloji biriminin gerekliliğini gösteren rapor hazırlandı. ALKÜ Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi açıldıktan sonra 2017 yılının son aylarında rapor Ankara’ya iletildi. Raporda, Onkoloji ve devamındaki radyoloji tedavisi için bölgeden yılda bin 500 civarı hastanın gittiği ifadelerinin de yer aldığı öne sürüldü. Aynı raporda kanser tedavisi gören onkoloji hastalarının özellikle kemoterapi (Kimyasal tedavi) sonrası aldıkları ağır ilaçlar sonrası yolculuk yapmalarının güçleştiği ve kemoterapiyi tamamlayan hastaların da günde 10 dakika radyoterapi yani ışın tedavisi alabilmek için aylarca Antalya’da kalmaları gerektiği vurgusuna da yer verildiği iddiaları gündeme gelmişti. Bu sürecin devamında ise bakanlıktan gelecek onay ile ihale yapılacak ve eski Alanya Devlet Hastanesi İdari Binası Onkoloji ve Radyoloji Merkezi olarak hizmet verecekti.

ONKOLOJİ HASTALARI HEYECANLANDI

ALKÜ Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yeni binada hizmete başlaması ile Alanya Devlet Hastanesi’ndeki Onkoloji bölümü de yeni binaya taşındı. Ardından eski binanın Onkoloji Birimi olması hedeflendi. Bu gelişmeler ilçedeki kanser hastaları tarafından sevinçle karşılanırken, ALKÜ Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki Radyasyon Onkoloji uzmanı başka bir yere tayin edildi ve ilçede onkoloji hizmeti durduruldu. Alanya Devlet Hastanesi’nin eski binasına yapılması düşünülen Onkoloji Merkezi’nin de “İlçeye onkoloji servisi kurulmasına gerek yok” şeklindeki ifadeler sonrası durdurulduğu iddia edildi. Şuanda sağlık turizmi sloganları atılan ve sağlıkta en ileri noktalarda olduğu vurgulanan Alanya’da, Onkoloji servisi yok. Hastalar Antalya’ya gitmek zorunda kalıyor ve hem maddi hem manevi anlamda büyük ölçüde yıpranıyor. Hatta bazı doktor yakınları dahi tedavi görebilmek için Antalya’ya gidiyor. 

SAĞLIK TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

İlçede onkoloji servisinin olması, alternatif turizm kollarından biri olarak görülen sağlık turizmi açısından da büyük önem taşıyor. Zira, kanser hastaları ilçemize gelerek hem tatil yapıp hem de tedavilerini sürdürebilirler. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim